Hlavní obsah

Zima letos nebyla a už ani nebude. Přichystejme se na teplé jaro

Obavy z toho, že s příchodem jarních měsíců bude zima dohánět to, co zameškala v lednu a únoru, jsou liché, píše server týdeníku Focus s odkazem na modely německé meteorologické služby (DWD). Předpovědní modely počítají s tím, že v Evropě by březen, duben i květen měly být teplotně nadprůměrné o 0,5 až jeden stupeň. Vydatné deště by měly přijít v dubnu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nyní numerické modely ‚vidí‘ předpovědi do konce února a ten, kdo se přece jen těšil na to, že bude alespoň několik dnů v nížinách ležet sníh, ten bude zklamaný. Celodenní mrazy nepřijdou,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Jaro ale podle jejích slov ještě odstartovat nelze. Komplikuje to i skutečnost, že meteorologie nemá definovanou jarní teplotu.

„Meteorologické jaro startuje 1. března, ale právě v březnu ještě zima v Česku kolikrát dohání zimní počasí. To se stalo například v roce 2013, kdy na konci března byla na východě území sněhová kalamita, nebo březen 2006, kdy v polovině března napadlo i v Praze nejvíce sněhu za celou zimu,“ uvedla Honsová.

Díky slunci ze zimní deprese rovnou do jarní únavy

Domácí

Ačkoliv se predikce zpracovávané různými světovými centry musejí brát s rezervou vzhledem ke vzdálenosti předpovědního období, zatím všechny počítají na období jara s příznivými teplotami. „Institut IRI očekává ve střední Evropě od února do dubna teploty spíše nadprůměrné,“ uvedla Honsová. Americké centrum NCEP podle jejích slov v poslední predikci uvádí, že období od března do května bude teplotně nadprůměrné.

„To ale neznamená, že k nám ještě v březnu nebo v dubnu po přechodu studené fronty nepronikne na několik dnů studený vzduch,“ upozornila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám