Hlavní obsah

Žiju a neutekl jsem. A vy se vraťte do práce, vzkázal Bělorusům Lukašenko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Jsem naživu a nejsem v zahraničí. Touto větou v pátek zahájil běloruský prezident Alexander Lukašenko své prohlášení, v němž reagoval na spekulace některých médií, že opustil zemi. Současně varoval před následky stávek, které v souvislosti s protesty proti falšování výsledků voleb zachvátily státní podniky, píše agentura DPA.

Foto: Nikolai Petrov, ČTK/AP

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Článek

„Za prvé, jsem stále naživu a nejsem v zahraničí,“ prohlásil Lukašenko. Varoval, že stávky, které se rozhořely v mnohých státních podnicích, ekonomiku země výrazně poškodí. Světové hospodářství se podle Lukašenka po pandemii koronaviru začíná zotavovat a „všichni bojují o trhy“. „Pokud přestaneme pracovat, už nikdy neobnovíme výrobu. Nikdy,“ řekl.

„Je třeba lidem říci, že toto je jediná šance na záchranu společnosti,“ dodal. Jedině tak mohou podle něj živit své rodiny.

Pozorovatelé se domnívají, že Lukašenka by mohla smést z vedení státu celonárodní stávka, píše agentura DPA.

Svlékání do naha, bití a vyhrožování znásilněním. Lukašenkův režim si vynucuje poslušnost

Evropa

Běloruský ministr zahraničí Uladzimir Makej v pátek uvedl, že Minsk je připraven vést „konstruktivní a objektivní dialog“ se zahraničními partnery o situaci po prezidentských volbách.

Vůli k dialogu se zahraničními představiteli Makej vyjádřil při telefonickém rozhovoru se svým švýcarským protějškem Ignaziem Cassisem.

Bělorusko propustí všechny vězně zadržené při protestech

Evropa

Od noci na pondělí se v Bělorusku protestuje proti falšování výsledků prezidentských voleb, v nichž pošesté vyhrál autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská však výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí. V reakci na výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti nimž tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a na 7000 bylo zatčeno. Vedení země slíbilo, že zadržené propustí na svobodu. Část byla v pátek v časných ranních hodinách propuštěna.

Reklama

Výběr článků

Načítám