Hlavní obsah

Židé v Itálii jsou terčem urážek, poštou jim přišly prasečí hlavy

Řím

Pár hodin před pondělním Mezinárodním dnem památky obětí holocaustu se Židé v Římě stali terčem sprostých urážek. Do tří židovských institucí dorazily balíky, které obsahovaly prasečí hlavy, na dalších místech se objevily protižidovské nápisy. Případy vyšetřuje policie.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Židé v Itálii se stali terčem urážek

Článek

Zásilky s prasečími hlavami dorazily do hlavní římské synagogy, na izraelské velvyslanectví v italské metropoli a také do židovského muzea, kde je instalována výstava věnovaná holocaustu. Balíčky, které adresáti dostali v pátek, neobsahovaly žádný vzkaz a není jasné, kdo je odeslal. Případy se začala zabývat speciální jednotka italské policie zaměřená na vyšetřování terorismu a závažné trestné činnosti.

Šéf unie italských židovských společenství Renzo Gattegna označil incidenty za "znepokojivou hrozbu vyvolávající rozhořčení a zděšení".

Židé se zastrašit nedají

"Je to odporná akce, která nese všechny prvky postupu mafie. Italští Židé nemají strach a nikdy se nebudou bát těch, kdo tak očividně dávají najevo svou hlubokou nevědomost a barbarské chování," uvedl Gattegna ve svém prohlášení.

Italský starosta Ignazio Marino vyjádřil židovské komunitě solidaritu a urážlivé zásilky označil za "ostudný čin". "Ten, kdo ho spáchal, urazil celé město," prohlásil starosta.

Protižidovské nápisy "Holocaust je lež" a "Anna Franková byla lhářka" se objevily v jedné z římských čtvrtí.

Jejich autoři zpochybňují genocidu Židů, kterých za druhé světové války nacistické Německo vyvraždilo na šest miliónů, a urážejí památku Anny Frankové, židovské dívky původem z německé rodiny, která se posmrtně stala celosvětově známou díky deníku, v němž popisovala osudy své rodiny pronásledované nacisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám