Hlavní obsah

Zesměšnili jsme se. Belgie modernizovala pandury, vojáci se do nich nevejdou

– Brusel

Do čtyřicítky obrněných vozidel belgické armády se po modernizaci nevejdou vojáci vyšší než 170 centimetrů, informoval místní tisk. Po zesílení opancéřování, zavedení klimatizace a instalaci přenosových zařízení je nyní v kabině málo místa a řidič řídí v nepohodlné pozici s hlavou takřka mezi koleny. Armáda se ale hájí tím, že modernizace není hotová a současný stav je pouze přechodná fáze.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Pandury využívá také česká armáda.

Článek

Podle listu Het Nieuwsblad stála modernizace 44 obrněných vozidel typu Pandur 31 milionů eur (788 milionů korun). Stroje byly v provozu od roku 1996 a obnova byla nezbytná.

Nyní ale řidič nesmí být vyšší než 168 centimetrů a střelci vyšší než 170 centimetrů. Tato norma podle jednoho z představitelů armády vylučuje 85 procent vojáků.

Vojáci dostali první speciálně upravené pandury

Domácí

„Zesměšnili jsme se, stydím se za svou zemi,“ uvedl na stanici RTBF jeden belgický poslanec. Další politici kritizovali „peníze vyhozené oknem“.

Vojáci po testech uvedli, že kvůli modernizaci strojů nyní nefungují správně ani brzdy či samotné řízení. Problémy mají i s nástupem do pandurů.

Armáda ale tvrdí, že modernizace bude zcela dokončená až v roce 2023 a s provozem těchto pandurů se nyní nepočítalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám