Hlavní obsah

Zemské volby v Sasku podle odhadů vyhrála CDU před AfD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Zemské volby v Sasku vyhráli podle prvních odhadů veřejnoprávní televize ARD křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové před protiimigrační stranou Alternativa pro Německo (AfD). Volby se konaly také v Braniborsku, kde vyhrála sociální demokracie (SPD) před AfD, CDU tam skončila třetí.

Foto: Michael Robert, ČTK

Současná předsedkyně CDU Annegret Kramp-Karrenbauer (vlevo) se stranickým kolegou, saským premiérem Michaelem Kretschmerem v Drážďanech

Článek

V Sasku CDU získala 32 procent hlasů, AfD 27,5 procenta. Pokud se odhady výsledků potvrdí, bude to znamenat konec současné vlády CDU a SPD, která ztratí většinu v zemském sněmu.

Do parlamentu této čtyřmilionové spolkové země ležící u českých hranic směřují také Levice, Zelení a sociální demokraté (SPD).

Křesťanští demokraté byli ještě v červenci v průzkumech veřejného mínění na úrovni AfD, v závěru kampaně vedené populárním saským premiérem Michaelem Kretschmerem se ale protestnímu uskupení dokázali odpoutat. I tak je ale výsledek pro CDU dosud nejhorším v Sasku, kde od znovusjednocení Německa v roce 1990 strana vyhrála všechny zemské volby. Jejím dosavadním minimem bylo před pěti lety 39 procent.

Ještě výrazně hůře je na tom v absolutních číslech koaliční SPD, která dostala osm procent hlasů, čímž také prolomila své dosavadní minimum. To činí 9,8 procenta a je z roku 2004.

AfD výrazně posílila

Výrazně si naopak polepšila AfD, kterou zvláště na východě Německa mnozí považují za pravicově populistickou až radikální, pro níž bylo dosud maximem 9,7 procenta před pěti lety. Na vzestupu jsou i Zelení, kteří získali devět procent hlasů, což je také jejich maximum.

Levice, která byla v Sasku dosud nejsilnější opoziční stranou, dostala podle odhadů 10,5 procenta hlasů. Těsně pod hranicí pěti procent, která zajišťuje vstup do parlamentu, jsou se 4,8 procenta liberálové (FDP).

V Braniborsku skončí koalice

V Braniborsku první SPD získala 27,5 procenta hlasů, druhá AfD má 22,5 procenta. CDU je třetí s 15,5.

Do parlamentu této východoněmecké spolkové země, kde žije asi 2,5 milionu lidí, směrují také oslabená Levice s 11 procenty, posílení Zelení s deseti procenty a konzervativní Svobodní voliči (FW) s pěti procenty. Liberálové (FDP) se 4,8 procenta nejspíš zůstanou za branami zemského sněmu.

Pokud se odhady výsledků potvrdí, bude to znamenat konec současné vlády SPD a Levice, která v parlamentu ztratí většinu. Novou koalici by mohli vytvořit SPD, Levice a Zelení.

Reklama

Související témata:

Související články

Východ vystaví Berlínu krutý účet

Michael Kretschmer (44) a Dietmar Woidke (57), premié­ři Saska a Braniborska v barvách berlínské vládní křesťanské (CDU) a sociální (SPD) demokracie, bojují za...

Výběr článků

Načítám