Hlavní obsah

Zemětřesení vyděsilo obyvatele Turecka, stovky se jich zranily při vzniklé panice

Podmořské zemětřesení v Egejském moři, které v sobotu pocítili lidé v západní části Turecka i dalších zemích, si nevyžádalo oběti na životech, několik stovek lidí bylo nicméně zraněno. Podle tureckých úřadů zejména v důsledku paniky, když se lidé snažili co nejrychleji opustit domy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při zemětřesení bylo v Turecku zraněno 266 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Ošetření kvůli lehčím zraněním vyhledali především obyvatelé ostrova Gökçeada a protilehlé pobřežní oblasti. V soukromé televizi NTV to podle agentury AP uvedl guvernér provincie Çanakkale, k níž Gökçeada patří, Ahmet Cinar. Zraněno bylo v této oblasti kolem stovky osob, asi 30 z nich muselo být hospitalizováno. Poškozeny byly některé staré domy v provincii, v Çanakkale byli evakuováni pacienti ze státní nemocnice, na jejíchž zdech se objevily praskliny. Nemocní byli podle Cinara dočasně umístěni v polní nemocnici.

Epicentrum otřesu podle americké geologické služby USGS leželo v Egejském moři mezi ostrovy Limnos a Samothraki, zhruba 77 kilometrů jihozápadně od řeckého přístavu Alexandrupolis blízko hranic s Tureckem. Ohnisko se podle USGS nacházelo v hloubce deseti kilometrů, Aténský geologický institut naproti tomu uvedl hloubku 27 kilometrů. Síla otřesů byla 6,4 stupně Richterovy škály.

Hlavní zemětřesení i řada následných otřesů byly podle agentury DPA zaznamenány i v Aténách, Istanbulu a v Bulharsku. Podle očitých svědků vyvolaly paniku především mezi obyvateli ostrovů Limnos, Thasos a Samothraki. Tisíce jich prý ve strachu vybíhaly do ulic.

"Zdálo se, jako by se celý ostrov zdvihal a klesal. Zachvátila nás panika," řekl agentuře DPA kardiolog Jorgos Kalojannis žijící na Limnosu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám