Hlavní obsah

Zemětřesení v Itálii má už 278 obětí, v sobotu bude státní pohřeb

Řím

Itálie se v sobotu státním pohřbem rozloučí s prvními oběťmi zemětřesení, které si ve středu vyžádalo podle nejnovější bilance nejméně 278 obětí, z toho 218 v městečku Amatrice. K uctění památky zesnulých vyhlásila vláda na sobotu státní smutek, vlajky budou po celé Itálii spuštěny na půl žerdi. Počet obětí zřejmě není konečný.

Foto: Max Rossi, Reuters

Zkáza po zemětřesení v obci Castel Sant'Angelo

Článek

V horském městečku Amatrice, které bylo prakticky celé zničeno, zemřelo podle nejnovější bilance 218 lidí. Padesátku obětí si katastrofa vyžádala v sousedním regionu Marche, kde se ve městě Ascoli Piceno uskuteční v sobotu pohřeb.

Pietního aktu se zúčastní mimo jiné italský prezident Sergio Mattarella a premiér Matteo Renzi. Mattarella ještě předtím navštíví Amatrice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecký pohled na zdevastované město AmatriceVideo: AP

Zemětřesení připravilo tisíce lidí o střechu nad hlavou. Úřad civilní obrany uvedl, že přístřeší zatím poskytl 2100 lidem, volných má ještě asi 1400 míst. Přeživší se podle předsedkyně dolní komory parlamentu Laury Boldriniové obávají, aby na ně úřady nezapomněly, jako se to stalo po zemětřesení v nedalekého regionu Aquila, kde v roce 2009 zahynulo přes 300 lidí.

Češi mezi oběťmi nejsou

Mezi oběťmi bylo potvrzeno už i několik cizinců. Rumunské ministerstvo zahraničí oznámilo smrt osmi Rumunů a 21 svých občanů stále pohřešuje. Británie potvrdila úmrtí tří Britů (manželského páru a 14letého chlapce). Pod troskami ve střední Itálii zahynul i Kanaďan, Albánec a mladá Španělka. Češi mezi oběťmi nejsou.

Záchranáři dále prohledávají trosky, z nichž od středy vyprostili 238 živých osob. Jejich práci komplikují následné otřesy, jichž bylo od středy přes 900.

Představitelé postižených regionů vyzvali veřejnost, aby již neposílala žádné potraviny či základní potřeby, neboť je všeho dostatek. Pokud lidé chtějí pomoci, mají podle úřadů věnovat přes oficiální sbírky peníze. Přispívat mohou i lidé v ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám