Hlavní obsah

Zemanův přítel Jakunin je velvyslanec, nikdo o tom neměl ani tušení

Moskva

Díky diplomatické kariéře, o které neměl nikdo v Rusku ani tušení, se může stát oligarcha a šéf ruských státních drah Vladimir Jakunin kaliningradským senátorem, i když zde nikdy nežil. List Kommersant v úterý uvedl, že Jakunin je mimořádným velvyslancem a vztahuje se na něj tedy výjimka. List rovněž zveřejnil i kopii prezidentského osvědčení o oligarchově diplomatické hodnosti. je ze srpna loňského roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimir Jakunin

Článek

Jakunin je považován za jednoho z nejmocnějších ruských oligarchů s těsnými vazbami na Kreml. Podle informací, které pronikly do médií, svůj plán stát se senátorem již před půl rokem konzultoval s prezidentem Vladimirem Putinem. Od loňského března je Jakunin vystaven americkým sankcím za aktivní podporu okupace Krymu.

Senátorem se v Rusku může stát občan, který v regionu, za který kandiduje, prožil 20 let. Tuto podmínku Jakunin nesplňuje, v Kaliningradu nikdy nežil. Výjimku ale tvoří diplomaté, kteří v ruské zahraniční službě odpracovali nejméně pět let. Kopii prezidentského osvědčení o Jakuninově diplomatické hodnosti, datovaného 18. dubna 2014, v úterý Kommersant zveřejnil.

Zemanův dávný přítel

Informaci, že by Jakunin pět let působil někde jako velvyslanec, ale média nenašla. Zpráva o jeho jmenování velvyslancem navíc nebyla zveřejněna v úředním věstníku, jak to vyžaduje zákon. Ministerstvo zahraničí na žádosti o vysvětlení odpovídá mlčením, napsal Kommersant.

V zahraničí je Jakunin znám pořádáním politické konference Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos, kterou loni navštívil český prezident Miloš Zeman, který sám označil oligarchu za svého dlouholetého přítele [celá zpráva].

Letos údajně na Rhodos pojede Zemanův předchůdce ve funkci Václav Klaus.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám