Hlavní obsah

Zeman vyvolal špatnou náladu, když nepozval své kritiky na Hrad, píší v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Prezident Miloš Zeman se podle německé rozhlasové a televizní stanice BR postaral o špatnou náladu, když na hradní ceremoniál na státní svátek 28. října nepozval své politické odpůrce. Server ale současně v analýze zdůraznil význam oslav, to, že na něj přijeli čelní hosté z ciziny a připomněl i to, že večer hraje filharmonie v Carnegie Hall.

Foto: Novinky

Miloš Zeman

Článek

„Na to, že (Zeman) vyznamenání uděluje pouze lidem, kteří mají podobné názory jako on, si v Praze už skoro zvykli. Tentokrát některé zástupce opozice v parlamentu a další politické protivníky, které nemůže vystát, na slavnostní akt na Hradě vůbec nepozval,” napsal server BR.

V této souvislosti ocitoval výrok hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, že nejde o diskriminaci, ale „o mimořádně zdvořilou laskavost”. To přišlo podle BR i jindy rozhádanému parlamentu příliš, a poslal proto na Hrad dopis, v němž žádá o zjednání nápravy.

Server citoval i výrok rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka: „Prezident Zeman politizoval oslavy, zejména výběrem oceněných.“

Přesto podle stanice vstoupí oslavy do historie a oslavy oslní občany.

Focus: Češi jsou hrdí na demokratickou tradici

Stému výročí založení Československa věnuje server magazínu Focus, podle něhož byla první československá republika jedinou demokracií vzešlou z první světové války, která po nějakou dobu vydržela, než ji zvenku zničil nacistický vůdce Adolf Hitler.

„Na tuto demokratickou tradici jsou ještě dnes hrdí lidé v České republice, která se chápe jako nástupnická země,” konstatuje Focus, podle něhož se na první republice dá dobře pozorovat, za jakých podmínek se demokracie dobře rozvíjejí, a za jakých mohou ztroskotat.

K demokratickému rozvoji Československa podle Focusu přispělo například i dobré diplomatické zakotvení země, její silný průmysl nebo moderní elity.

ČR není stejná jako další země V4

O českém prezidentovi psal i německý list Süddeutsche Zeitung, který zdůraznil, že se česká vláda liší hodně třeba od maďarské.

„Prezident Miloš Zeman je sice také vášnivý populista a vládnoucí miliardář Andrej Babiš v nejlepším případě Evropan z pragmatických důvodů, přesto je vláda v Praze daleko vzdálená národnostním tónům Viktora Orbána v Maďarsku nebo zápalu Poláka Jaroslawa Kaczyńského, s nímž ničí nezávislou justici,” konstatuje nejčtenější německý seriózní deník. Země Visegrádu - tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko - totiž nejsou jednolitou skupinou.

List rovněž vyjadřuje přesvědčení, že by Německo mělo brát vážně i menší země ve střední a východní Evropě, nejen Polsko. „V Evropě všichni hledí na Německo. Je načase, aby se Němci někdy podívali zpět,” míní deník, podle něhož je dobře, že Prahu v pátek alespoň krátce u příležitosti 100. výročí založení Československa navštívila německá kancléřka Angela Merkelová.

Reklama

Výběr článků

Načítám