Hlavní obsah

Zeman vyšachoval parlament a pučisticky si vybral svého premiéra, píše Die Welt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úterním jmenováním ekonoma Jiřího Rusnoka českým premiérem prezident Miloš Zeman podle serveru německého deníku Die Welt obešel parlament a České republice teď hrozí otevřený boj o moc. Že se prezident může dostat do konfliktu s dosavadní vládní koalicí, si myslí i server listu Rheinische Post.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Další německé a rakouské zpravodajské servery ke jmenování Rusnoka poznamenávají, že jeho kabinet odborníků má vyvést Česko z politické krize. To, že získá důvěru poslanců, ale považují za nepravděpodobné.

”Rusnok předem platil za Zemanova favorita na tento post. Nyní má vést kabinet, který má vyvést Česko z těžké politické krize, s níž se země v současnosti potýká,” konstatuje rakouský Kurier podobně jako německý Süddeutsche Zeitung nebo server magazínu Der Spiegel. ”S vysokou pravděpodobností ale nemůže počítat s důvěrou parlamentu,” předpovídá rakouský Der Standard.

Puč v Praze

Die Welt v článku nazvaném „Puč v Praze. Český prezident vyšachoval parlament” připomíná, že se Zeman rozhodl pro nepolitickou vládu navzdory skutečnosti, že strany dosavadní vládní koalice daly v Poslanecké sněmovně dohromady většinu 101 hlasů nutnou pro pokračování ve vládnutí. „Toto rozhodnutí nebylo překvapivé,” konstatuje server s odkazem na prezidentova dřívější vyjádření.

„Zeman se tak postavil nejen celému dosavadnímu vládnímu táboru, ale téměř kompletní Poslanecké sněmovně a riskuje v Česku dosud nevídaný boj o moc,” soudí Die Welt, podle něhož se prezident domnívá, že je na tento boj dobře vybaven. „Už týdny tvrdí, že mu přímý mandát od občanů dává automaticky větší pravomoci než jeho předchůdcům. Podle ústavy tomu ale tak v žádném případě není,” píše Die Welt, podle kterého prezident využívá mezer v ústavě.

Souboj s pravicí

V podobném duchu píše o jmenování ekonoma Jiřího Rusnoka novým předsedou české vlády i agentura Reuters. Zeman se podle ní dostává do střetu se stávající středopravou koalicí stran, které se snažily prosadit vlastní kandidátku.

Tento krok podle Reuters zřejmě prodlouží politickou nestabilitu, protože stávající koalice oznámila, že nový kabinet nepodpoří. Tím pádem nové vládě hrozí, že nezíská důvěru parlamentu.

Podle korespondenta BBC Roba Camerona se tak v Česku rozpoutal boj mezi prezidentem a parlamentem, jehož názor nemusí hlava státu díky ústavě respektovat. Zeman se rozhodl vzdorovat jak dosavadní vládní koalici usilující o novou šanci na sestavení vlády, tak levicové opozici požadující předčasné volby.

Zeman proti všem

Slovenská média obšírně informují o jmenování Jiřího Rusnoka za nového českého premiéra. Televizní stanice TA3 vysílala jeho jmenování v přímém přenosu z Pražského hradu.

Web deníku Sme konstatoval, že prezident Miloš Zeman vybral svého premiéra: „Prezident se tak navzdory odporu všech parlamentních stran rozhodl pro úřednickou vládu.“ Sme rovněž upozornil, že Zeman odmítl nabídku ODS, aby se premiérkou stala Miroslava Němcová. „Jsem přesvědčený, že většina voličů by si to nepřála,“ citoval sme.sk prezidenta ČR.

Rovněž web deníku Pravda se obšírně zabýval jmenováním nového českého premiéra a upozornil, že Zeman nedal šanci Miroslavě Němcové z ODS, která mu oznámila, že sehnala 101 podpisů pro podporu své vlády.

„Zeman se tak postavil proti politickým stranám. Jak proti těm, které podporovaly Němcovou, jakož i proti opozici, která žádala předčasné volby,“ konstatuje pravda.sk. Podle webu může Rusnok narazit ve snaze získat podporu politických stran po sestavení vlády, protože v této chvíli mu nechtějí dát podporu ani koaliční, ani opoziční strany. „Naděje určitě je,“ cituje pravda.sk Rusnoka.

Internetová stránka pluska.sk v palcovém titulku konstatuje, že Miloš Zeman se postavil proti stranám a za premiéra jmenoval Jiřího Rusnoka.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka

Prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. Oznámil to v úterý odpoledne na Pražském hradě. Jen nedlouho před tím zástupci vládní koalice uvedli,...

Výběr článků

Načítám