Hlavní obsah

Zeman chce převzít opratě, komentují noviny za hranicemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Vídeň/Bratislava

Prezident Miloš Zeman se během krize v koaliční vládě chopil iniciativy, hodnotí situaci v ČR pondělní vydání zahraničních novin. Svým záměrem jmenovat úřednickou vládu podle slovenského deníku Sme nakročil k poloprezidentskému systému. Rakouský deník Wiener Zeitung dokonce napsal, že je to krok vedoucí k systému prezidentskému.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident Zeman se podle listu Wiener Zeitung nikdy netajil, že chce být politicky aktivní hlavou státu, která se bude podílet i na všední politice. Nyní proto využívá vládní krizi k tomu, aby předvedl, co tím myslel. Rakouský deník s odkazem na české analytiky uvedl, že Zeman počítá s tím, že mu nezkušený úřednický kabinet přenechá více pravomocí.

Německé noviny Frankfurter Rundschau v souvislosti se Zemanovým záměrem jmenovat premiéra připomněly, že se přitom několik dní zdálo, že Česko bude mít poprvé v historii ženu v premiérském křesle. Ačkoli Zeman chce své rozhodnutí zveřejnit až v úterý odpoledne, v Česku nikdo nepochybuje o tom, že prezident řešení politické krize pomocí jím jmenované úřednické vlády vezme do svých rukou, napsal německý list.

Nakročení k prezidentskému systému?

Slovenský list Sme poznamenal, že Zeman překračuje hranici, za kterou jeho předchůdci nezašli. Jeho řešení, které se prezident snaží prezentovat jako státnické rozhodnutí, hodnotí kritici jako definitivní krok k poloprezidentskému systému, poznamenal deník.

Agentura AP upozornila, že vládu technokratů si nepřeje žádná ze stran dosavadní české vládní koalice a ani socialisté, kteří jsou nejsilnějším opozičním blokem.

Podle německého levicového listu Neues Deutschland to bude mít Zemanova úřednická vláda v parlamentu těžké, neboť analytici očekávají brzké hlasování o důvěře a nakonec i o rozpuštění sněmovny.

Ať už se premiérem podle Warsaw Business Journal stane kdokoli, bude se muset vypořádat se zpomalenou českou ekonomikou. To bude i kvůli slábnoucím evropským trhům znamenat upřednostnění hospodářských vztahů s Ruskem, soudí polský list.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám