Hlavní obsah

Ze Středozemního moře se stává hřbitov migrantů, varuje Malta

Novinky, rei
Valleta

Předseda maltské vlády vyzval Evropskou unii, aby urychleně reagovala na krizi kolem sílícího počtu migrantů z Afriky, kteří se na přeplněných lodích vydávají přes moře za lepším živobytím do Evropy. Středozemní moře se podle premiéra Josepha Muscata stává hřbitovem a Malta má pocit, že evropské partnery problémy s tím spojené nezajímají.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Záchranáři na Maltě odvádějí přeživší migranty z Afriky na břeh.

Článek

Muscat promluvil po jedné z nejtragičtějších nehod lodí s migranty u italského ostrova Lampedusa z minulého týdne a další havárie, která se udála v pátek ve vodách u jižních břehů Itálie. Nehody si celkem vyžádaly 400 obětí, mezi nimi ženy a děti.

Podle Muscata musí EU okamžitě jednat. „Nevím, kolik lidí ještě musí zemřít, než se něco udělá. Musí se změnit pravidla, ať už budou přísnější, nebo volnější. Skutečností je, že něco je špatně a musí se to napravit. Teď si ve Středozemním moři stavíme hřbitov,“ prohlásil maltský premiér.

Také Itálie se už dříve obrátila na unii, aby jí pomohla s desítkami tisíc ilegálních přistěhovalců z Afriky, Blízkého východu i Asie, kteří připlují každoročně k jejím břehům.

Evropská komise po tragédii u Lampedusy minulý týden představila plán monitorování Středozemního moře, aby se v případě budoucích nehod zabránilo úmrtím rychlým nasazením záchranářů. [celá zpráva]

Agentura Evropské unie pro správu vnějších hranic (Frontex) ovšem letos operuje s rozpočtem o 33 miliónů eur nižším než před devíti lety, upozornil server BBC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám