Hlavní obsah

Ze souboje o šéfa konzervativců vypadl ministr Gove

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Ze souboje o šéfa britské Konzervativní strany, a tím i o premiérské křeslo při čtvrtečním pátém kole vypadl ministr životního prostředí Michael Gove. Ještě před ním vypadl ministr vnitra Sajid Javid. Finálovou dvojici tvoří podle očekávání Boris Johnson se 160 hlasy. Od počátku je považován za favorita v bitvě o nástupnictví po Therese Mayové. Spolu s ním se do finále probojoval současný šéf britské diplomacie Jeremy Hunt. Získal 77 hlasů, jen o dva hlasy více než Gove.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Michael Gove

Článek

„Přirozeně, jsem zklamaný, ale současně také pyšný na kampaň, kterou jsme udělali. Obrovské díky pátří mému skvělému týmu. Bylo mi ctí, že jsem mohl představit vizi budoucnosti naší velké země. Borisovi a Jeremymu gratuluji,” napsal na Twitter Gove.

Johnson a Hunt se budou v následujících týdnech ucházet o přízeň asi 160 tisíc členů Konzervativní strany. Ti prostřednictvím korespondenčního hlasování dokončí výběr nového stranického lídra. Ten se automaticky stane britským premiérem.

„Jsem hluboce poctěn, že se mi v posledním hlasování podařilo získat přes 50 procent hlasů. (...) Těším se na cestu napříč Spojeným královstvím a na to, jak budu vysvětlovat svůj plán na realizaci brexitu, sjednocení země a vytvoření světlejší budoucnosti pro nás všechny,” napsal na Twitteru Johnson.

Theresa Mayová z vedení strany odstoupila kvůli neúspěchu své brexitové strategie.

Ohlášení výsledku je plánováno na týden od 22. července.

Hunt na Twitteru uznal, že je v pozici outsidera. „V politice se ale překvapení dějí, tak jako se stalo dnes,” napsal. Považuje za svou zodpovědnost ukázat své straně, „jak dosáhnout brexitu” nebo jak udělat z Británie zemi, která „kráčí světem se vztyčenou hlavou”.

Zpravodajská stanice BBC připomněla, že Hunt před brexitovým referendem prosazoval setrvání v unii, následně se ale „znovuzrodil jako brexitář”. Podle Hunta je rovněž možné vyjednávat o změnách ve stávající „rozvodové dohodě”, ačkoli to zbytek EU kategoricky odmítá. Podobně jako Johnson říká, že v krajním případě by sáhl po variantě brexitu bez dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám