Hlavní obsah

Zavražděný novinář Kuciak mohl doplatit na únik informací z úřadů, píše server

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak při své práci často využíval informace ze státních úřadů. Při získávání informací však musel odkrýt svou totožnost, a to se mu mohlo stát osudným. Naznačil to server Aktuality.sk s odvoláním se na organizaci OCCRP, s níž zavražděný novinář spolupracoval.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Pietní místo připomínající zavražděného novináře Jána Kuciaka

Článek

„Zákon o svobodném přístupu k informacím je pro novináře nevyhnutelný a umožňuje kontrolu státních úřadů. Problém je v tom, že novináři se musí identifkovat, aby jim úřady informaci poskytly,“ napsal web.

Kuciak si své poznámky šifroval, proto se jeho spolupracovník Marek Vagovič domnívá, že informace o tom, co prověřuje, a jeho osobní údaje musely uniknout z policie, soudů nebo od úředníků.

Novináři z webu Investigace.cz, s nimiž také spolupracoval, kontaktovali několik státních institucí, o nichž věděli, že je Kuciak žádal o informace. Byly to například Zemědělská platební agentura, prokuratura v Trebišově a Slovenská elektrizační přenosová soustava. „Všechny zmíněné úřady popřely, že by Kuciakovy žádosti sdílely s jinými subjekty,“ napsal web.

Pašeráci měli osobní údaje novinářů

S únikem informací měli zkušenost například reportéři z černohorského protikorupčního centra MANS. Telefonoval jim člověk, který se ptal, proč se vrtají v jeho byznysu. A to hned poté, kdy začali prověřovat výstavbu hotelů v přírodní rezervaci. Dotyčný měl informaci získat z tamního ministerstva kultury. Osobní údaje novinářů měly úřady poskytnout i pašerákům cigaret, které reportéři prověřovali.

Podobnou zkušenost mají i reportéři italského investigativního centra Investigative Reporting Project Italy. Těm pro změnu telefonovali pašeráci nebezpečného odpadu, aby je upozornili, že „strkají nos do cizích věcí“. Pašeráci disponovali dokonce informacemi z občanských průkazů novinářů.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Slovenský ministr vnitra Kaliňák rezignoval

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr-sociální demokracie) v pondělí rezignoval na svou funkci. Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně...

Výběr článků

Načítám