Hlavní obsah

Zatykač na Assange platí dál, rozhodl soud

– Londýn • Aktualizováno

Britský zatykač na zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange zůstává v platnosti, rozhodl v úterý britský soud. Informovala o tom BBC. Australan Assange se skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně, aby se vyhnul zatčení, neboť se bojí případného vydání do USA.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Julian Assange na snímku z loňského roku

Článek

Soudkyně Emma Arbuthnotová řekla, že zvážila všechny argumenty a že „není přesvědčena, že by měl být zatykač stažen“.

Assangovi advokáti žádali soud, aby zatykač stáhl, protože podle nich ztratil na významu. Švédsko totiž od loňského května už nepožaduje vydání zakladatele WikiLeaks kvůli podezření ze znásilnění, neboť jsou činy částečně promlčené.

Assangův právní zástupce Mark Summers řekl před soudem, že jeho klient, který přebývá na ekvádorském velvyslanectví, žije v podmínkách „podobných vězení“ a že je jeho psychické zdraví „ve vážném ohrožení“. Kromě depresí má prý Assange také zkažené zuby a potíže s ramenem, napsal bulvární list The Sun.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Julian Assange

Žalobce Aaron Watkins ale odmítl žádost jako absurdní, protože Assange porušil podmínky kauce, na kterou byl propuštěn, tím, že se ukryl na ekvádorském velvyslanectví.

Za to hrozí zakladateli serveru WikiLeaks až jeden rok ve vězení. Assange se ale bojí, že by mohl být vydán do USA kvůli tomu, že zveřejnil tisíce tajných amerických dokumentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám