Hlavní obsah

Zatímco běženci snídali, osmáci jim stlali postele

Právo, vpl

Celou aféru rozpoutal nářek na Facebooku. Jedna obyvatelka severoněmeckého Lübecku si ve skupině nazvané Probuď se, Německo! postěžovala: „To už přestává všechno! Lübečtí školáci v místní ubytovně pro utečence stlali postele, uklízeli, pomáhali v kuchyni. Dozvěděla jsem se o tom od čtrnáctiletého syna mé kamarádky. Nepovažuji se za xenofobního štváče, ale mám za to, že čeho je moc, toho je příliš. Zavádějí snad lübecké školy nový předmět – otroctví?“

Foto: Profimedia.cz

Postele připravené pro běžence v imigračním centru v Berlíně. Ilustrační snímek

Článek

Celá akce se odehrála v rámci tzv. týdne povinné praktické výuky pro osmáky ze školy svatého Jürgena.

Na Facebooku, kde úvodní příspěvek dosáhl za jediný den dvou tisíc sdílení a přes 600 komentářů, okamžitě vzplály vášně. „Mají snad dvě zdravé ruce, to si, do ..., nemohou udělat ty věci sami?“ čílil se jeden uživatel. „Proč si ty ubohé, traumatizované bytosti alespoň jednou neustelou?“ přisadil si druhý.

Nechyběly však ani opačné názory: „No a co? Tak si děti vytvoří vlastní názor. To přežijí. Kdysi dávno jsem se v rámci praxe starala v domě pro seniory o nemohoucí babičky. Otevřelo mi to oči a z rozmazleného fracka jsem se stala dívkou, která dostala rozum,“ namítala jiná pisatelka.

Třídní ji popoháněla

Ministerstvo školství a kultury spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko v Kielu, jež skandál vyšetřovalo, potvrdilo, že svědectví na Facebooku odpovídala realitě. „Nápad však vzešel od žáků, učitelé jim nic nenařídili. Osmáci už předtím azylový dům navštívili a chtěli se dozvědět víc,“ uvedla mluvčí ministerstva.

Úředníci ministerstva jako kdyby píchli do vosího hnízda. „Co to je za kecy! Jaká dobrovolnost! Kantor přišel do třídy a oznámil, že druhý den se sejdeme před ubytovnou. Opravdu jsem vyměňovala povlečení a naše třídní mě popoháněla, abych si pospíšila, tak abych to stihla dříve, než uprchlíci dosnídají,“ stojí si na svém osmačka, která si zvolila pseudonym Lady Gaga.

Anketa

Vadí vám, když žáci v rámci praktické výuky pomáhají v ubytovně pro utečence?
ano
94,9 %
ne
5,1 %
Celkem hlasovalo 28176 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám