Hlavní obsah

Žár, zpoždění, kolapsy i smrt. Cesta polským vlakem se změnila v horor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polské státní železnice PKP se omluvily cestujícím z vlaku Gwarek (Horník) za „souběh nešťastných okolností“, které sobotní cestování z Katovic na jihu Polska do Slupsku na severu země proměnily v horor. Během cesty, poznamenané vedrem a devítihodinovým zpožděním, zemřel jeden z cestujících, ostatní kolabovali.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nejprve vlak uvízl na nádraží v Pleszewu a stál tam tři hodiny. Pětasedmdesátiletému cestujícímu se udělalo špatně. Zavolali sanitku, ale i přes oživování pacient zemřel,“ napsal deník Gazeta Wyborcza.

Další přestávku si vynutila porucha elektrické trakce na nádraží Rogoźno. Na vagony bez klimatizace dopadal sluneční žár plnou silou a bylo nutné přivolat sanitky: dvě děti a jedna žena omdlely. Za chvilku byla sanitka zase zapotřebí, protože omdlela i vlakvedoucí. Další kolabující lidé následovali.

Málo vody, žádné jídlo 

„Cestující si stěžovali, že je dráhy vůbec neinformovaly, zůstali o hladu, vody bylo málo a ve stojícím vlaku nesměli používat toalety,“ poznamenal deník. Na nádraží stál vlak šest hodin, během kterých se nepodařilo zorganizovat náhradní dopravu.

„Je nám to nesmírně líto,“ omluvily se dráhy asi třem stovkám cestujících za perné chvilky, zaviněné počasím a řetězcem „nešťastných, nepředvídatelných a neodvratitelných“ událostí. Cesta namísto devíti hodin trvala dvakrát tak dlouho. Jako odškodnění dráhy slíbily, že cestujícím vrátí jízdné v plné výši, namísto poloviny, vyžadované předpisy.

Smrt cestujícího, který pravděpodobně podlehl infarktu, vyšetřuje prokuratura. A celou anabázi drážní inspekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám