Hlavní obsah

Zapaterova strana ve volbách neuspěla, desetitisíce Španělů demonstrují dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Vládní socialisté španělského premiéra Josého Luise Zapatera utrpěli v nedělních regionálních volbách větší porážku, než se čekalo. Zapatero přesto prohlásil, že jeho vláda bude pokračovat v nepopulárních úsporných opatřeních a odstoupit nehodlá. Desetitisíce Španělů hodlají pokračovat ve svých demonstracích v ulicích měst.

Foto: Juan Medina, Reuters

Španělský premiér José Luis Zapatero

Článek

Socialisté (PSOE) získali ve volbách 28 procent hlasů, opoziční Lidová strana (PP) 35 procent. Porážka Zapaterovy strany se sice očekávala, rozdíl mezi PSOE a PP byl ale větší, než politologové předpokládali. Socialisté navíc ztratili vládu ve svých dosavadních baštách v Barceloně a v Seville a poprvé od pádu režimu diktátora Franciska Franka byli poraženi v regionu Kastilie-La Mancha.

"Tyto výsledky mají jasný vztah k hospodářské krizi, která nás sužuje už tři roky," řekl Zapatero. "Španělé bez pochyby vyjádřili svou nespokojenost (s vládou)," dodal.

Zároveň ale prohlásil, že jeho kabinet se bude snažit nadále prosazovat úsporná opatření a bude se snažit posílit ekonomiku. Rezignaci na svůj úřad Zapatero vyloučil.

Lidé v ulicích

Zapaterův kabinet je značně neoblíbený především kvůli tomu, že se Španělsko potýká s mírou nezaměstnanosti přes 20 procent. Protesty proti dopadům hospodářské krize provázely i hlasování, přestože platil zákaz pořádat podobné akce těsně před volbami. [celá zpráva]

Foto: Andrea Comas , Reuters

Demonstrace v Madridu

Zejména mladí demonstranti hodlají ve svých protestech pokračovat. Ty začaly předminulou neděli na madridském náměstí Puerta del Sol a následně se rozšířily po celé zemi. Lidé protestují v Barceloně, Valencii, Seville, Bilbao a na dalších místech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám