Hlavní obsah

Zakladatele WikiLeaks Assange zatkli v Londýně

Londýn
Aktualizováno

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange, který se sedm let skrýval na velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, byl zatčen. Oznámila to ve čtvrtek britská policie s tím, že skončil ve vazbě. Soud jej následně shledal vinným z porušení podmínek kauce, podle agentur mu hrozí 12 měsíců vězení.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange po zatčení v Londýně.

Článek

Assange (47) se skrýval na ekvádorské ambasádě sedm let, aby se vyhnul vydání do Švédska, kde byl obviněn ze znásilnění. Hlavním důvodem ale byly obavy, že by mohl být vydán do USA, protože server WikiLeaks zveřejnil velké množství tajných amerických materiálů, například z válek v Iráku a Afghánistánu.

Britská policie uvedla, že byl zatčen, protože se nedostavil k soudu. Na velvyslanectví policisty pozval sám velvyslanec. Ministr vnitra Sajid Javid dodal: „Mohu potvrdit, že Assange je nyní v policejní vazbě a čelí stíhání ve Spojeném království. Rád bych poděkoval Ekvádoru za spolupráci a metropolitní policii za profesionalitu. Nikdo není nad zákonem.”

Že o azyl Assange přijde, se spekulovalo od začátku dubna. Uvedl to server WikiLeaks s odvoláním na vysoce postavený ekvádorský zdroj.

WikiLeaks nedávno zveřejnily dokumenty o tom, jak rodina ekvádorského prezidenta Lenína Morena převáděla peníze do daňových rájů. Lenín Moreno se ohradil, že nemá s aktivitami svého bratra nic společného a ten že není ani státním zaměstnancem.

„Musíme chránit život pana Assange, ale příliš často porušuje dohodu, kterou jsme s ním uzavřeli. Neznamená to, že se nemůže svobodně vyjadřovat, ale nesmí lhát ani se nabourávat do soukromých telefonů. Také se nesmí vměšovat do záležitostí zemí, které jsou našimi přáteli, protože je na ekvádorském území," uvedl Moreno 2. dubna.

Assange se uchýlil na ekvádorské velvyslanectví v roce 2012 za vlády Morenova předchůdce Rafaela Correy, aby se vyhnul vydání do Švédska, které ho chtělo vyslechnout kvůli obvinění ze znásilnění z roku 2010. Assange vinu odmítal a Švédsko v roce 2017 případ odložilo, protože byl trestný čin promlčen. Stále ale může být vydán do USA.

Lenín Moreno je sice ze stejné strany jako Correa, ale hned po nástupu do funkce v roce 2017 označil „zděděný problém s Assangem za více než nepříjemný".  Loni v březnu ekvádorská vláda zablokovala Assangeovi dočasně přístup k internetu, protože podle ní porušil dohodu, že nebude veřejně publikovat komentáře, jež mohou být považovány za vměšování do záležitostí jiných států.

Reklama

Výběr článků

Načítám