Hlavní obsah

Zadrželi muže, který měl obstarat zbraně teroristovi z Paříže

– Madrid • Aktualizováno

Španělská policie zadržela Francouze, který údajně obstaral zbraně, jež v lednu loňského roku použil terorista Amedy Coulibaly při útocích v Paříži. Ve středu o tom informovalo španělské ministerstvo vnitra.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Zadržený Antoine Denive měl podle vyšetřovatelů dodat zbraně Amedymu Coulibalymu (na snímku), který zaútočil v židovském obchodě v Paříži.

Článek

Coulibaly loni po útoku na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo zabil policistku a pak čtyři lidi v obchodě s košer potravinami.

Zbraně mu měl dodat sedmadvacetiletý Francouz Antoine Denive, který pochází ze severofrancouzského Sainte-Catherine-lès-Arras. Zatčen byl zatčen v úterý ve městě Rincón de la Victoria v jihošpanělské provincii Málaga za spolupráce španělské a francouzské policie.

Radikální islamista Amedy Coulibaly (32) loni 8. ledna při přestřelce na předměstí Paříže zabil policistku Clarissu Jeanovou-Philippeovou. Poté 9. ledna vtrhl do obchodu s košer potravinami v Porte de Vincennes na východě Paříže a postřílel tam čtyři lidi. Několik osob zajal jako rukojmí, která po několika hodinách policie osvobodila, přitom útočníka zabila.

Coulibaly se později ukázal být blízký bratrům Kouachiovým, kteří s automatickými zbraněmi 7. ledna vnikli do pařížské redakce týdeníku Charlie Hebdo a zabili v budově a její blízkosti 12 lidí. Po dvou dnech na útěku byli zabiti policií. [celá zpráva]

Vinu popírá

V úterý zadržený Denive opustil Paříž loni po lednových útocích a poté se usadil v provincii Málaga, kde pod falešnou identitou pokračoval v trestné činnosti.

Police nyní v jeho bydlišti zatkla také dvě osoby – jedna z nich byla srbské národnosti a druhá národnosti černohorské.

Španělská justice nyní rozhodne, zda Deniveho vydá do Francie. On sám se tomu nebrání, i když popírá, že by dodával zbraně islamistům. Prokuratura před vydáním ještě ověřuje, zda není proti němu ve Španělsku vedeno stíhání kvůli prodeji zbraní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám