Hlavní obsah

Zachráncem Theresy Mayové má být ultrakonzervativní severoirská strana DUP

– Belfast

Britští konzervativci se chtějí udržet v Británii u moci s podporou nepříliš známé severoirské Demokratické unionistické strany (DUP). Její název patřil k nejvyhledávanějším na internetu ve Spojeném království. Strana je totiž mimo Severní Irsko málo známá a rozhodně nepatří mezi nekontroverzní, upozornila BBC.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Předsedkyně severoircké unionistické strany DUP Arlene Fosterová

Článek

Stranu v roce 1971 založilo několik militantních členů Protestantské unionistické strany v čele s Ianem Paisleyem a Desmondem Boalem. Během své existence pravidelně získávala křesla nejen v severoirském parlamentu, ale také v britském, a dokonce i v Evropském parlamentu.

Jejím hlavním rivalem je republikánská strana Sinn Féin, a o hlasy se dlouho přetahovala s Ulsterskou unionistickou stranou, než se stala dominantní mezi ulsterskými loajalisty.

Strana jako jediná nepodepsala v roce 1998 velkopáteční dohodu, která zajistila mír v Severním Irsku. Vadilo jí, že republikánská strana Sinn Féin měla možnost se do procesu zapojit, když teroristická Irská republikánská armáda (IRA) složila zbraně. Sinn Féein je totiž považována za politické křídlo IRA.

V novém tisíciletí se postupně stala nejen nejsilnější unionistickou stranu v Severním Irsku, ale v posledních letech i vůbec nejsilnější severoirskou stranou. V roce 2008 vystřídal v čele strany Iana Paisleyho Peter Robison, kterého předloni nahradila současná předsedkyně Arlene Fosterová.

Foto: Reuters

Předsedkyně severoirské strany DUP Arlene Fosterová

V roce 2010 získala DUP v parlamentních volbách v Británii osm křesel a v roce 2017 dokonce deset.

Ačkoliv byla původně čistě protestantská, postupně se otevřela i některým katolíkům.

Strana má však dlouholeté a přetrvávající vazby na protestantské polovojenské skupiny. Podporují ji Ulsterská obranná asociace, Ulsterské dobrovolnické síly i Red Hand Commando. Tři milice během předchozích voleb podporovaly členku DUP Emmu Little-Pengellyovou. Strana sice jejich podporu popřela, leč Little-Pengellyová milicím opakovaně  za podporu děkovala.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Poslankyně strany DUP Emma Little Pengellyová při kampani dávala najevo vazby na milice

DUP také zastává velmi konzervativní názory, staví se proti potratům, které jsou v Severním Irsku nadále nezákonné s výjimkou těch, které jsou nutné ze zdravotních důvodů. Je také proti sňatkům párů stejného pohlaví a je homofobní. Elton John kritizoval jejího poslance Trevora Clarka, který uvedl, že nevěděl, že se HIV mohou nakazit i heterosexuálové.

Bývalý mluvčí strany Mervym Storey zase žádal, aby se ve školách učil vedle evoluční teorie i kreacionismus.

Ministrem životního prostředí v Severním Irsku byl nějakou dobu také poslanec této strany Sammy Wilson, který popírá klimatické změny.

Stran ale má v řadě otázek podobné postoje jako konzervativní premiérka Theresa Mayová. Ještě před referendem o brexitu podporovala odchod z EU a je pro jeho tvrdou formu. Chce též zpřísnit protiteroristické zákony, má podobný pohled na daňovou politiku u fyzických osob a chce obnovit flotilu jaderných ponorek. Chce snížit daň z přidané hodnoty pro turistické služby a požaduje záruku růstu penzí v závislosti na růstu příjmů a inflaci.

Před volbami dala jasně najevo, že jsou jí bližší konzervativci než labouristé. Poslanec DUP Nigel Dodds opakovaně kritizoval Jeremyho Corbyna kvůli jeho kontaktům na Sinn Féin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám