Hlavní obsah

Zachránce Židů Wallenberga prohlásili 71 let po jeho zmizení za mrtvého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédsko oficiálně prohlásilo válečného diplomata a zachránce nejméně 20 tisíc Židů Raoula Wallenberga za mrtvého. Stalo se tak 71 let po jeho zatčení na ulici v Budapešti sovětskou hlídkou.

Foto: Profimedia.cz

Lidé u památníku Raoula Wallenberga ve švédském Göteborgu

Článek

Wallenberg byl až dosud evidován jako pohřešovaný. V pondělí však deník Expressen informoval, že byl prohlášen za mrtvého a daňová správa tu zprávu potvrdila. Šéfka právního oddělení úřadu Pia Gustafssonová řekla agentuře AP, že krok byl uskutečněn minulou středu na základě žádosti Wallenbergova právního zástupce.

Datum diplomatova úmrtí bylo úředně stanoveno na 31. července 1952, jak to ukládají pravidla vymezující pro takové případy nejméně pětileté období od data zmizení.

Podle Sovětů špión

Wallenberg zachránil nejméně 20 tisíc Židů před deportacemi do vyhlazovacích táborů tím, že jim v Maďarsku vydával švédské „ochranné pasy“ nebo jim poskytoval bezpečné útočiště v budovách pronajatých ambasádou.

Sověti však Wallenberga podezřívali ze špionáže pro Američany a 17. ledna 1945 ho zatkli. Moskva dlouho popírala, že diplomata vězní, ale pak v roce 1957 ohlásila, že o deset let dříve zemřel ve vězení na infarkt. Bývalý šéf tajné služby KGB Ivan Serov si však do nedávno objeveného deníku zapsal, že Wallenberg byl Sověty „zlikvidován“, údajně na rozkaz vůdce Stalina a ministra zahraničí Vjačeslava Molotova. [celá zpráva]

Objevily se ale i zprávy o tom, že Wallenberg žil ještě několik dní po údajném selhání srdce v polovině července 1947. V průběhu dalších desetiletí se také hlásili svědci, kteří tvrdili, že Wallenberga viděli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám