Hlavní obsah

Polské speleology v Tatrách se nepodařilo zachránit

Právo, Pavol Minárik
Varšava
Aktualizováno

Oba polští speleologové, které uvěznila v sobotu voda ve Velké sněžné jeskyni v polské části Tater, jsou po smrti. Uvedl to v pátek dopoledne šéf polských horských záchranářů TOPR Jan Krzysztof. Ti se nyní soustředí jen na vytažení těl obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři u Velké sněžné jeskyně v polských TatráchVideo: Reuters

 
Článek

Tělo prvního jeskyňáře našli záchranáři ve čtvrtek pozdě v noci, oznámil nad ránem Krzysztof Dlugopolski z Tatranské záchranné služby TOPR.

„Navzdory enormnímu úsilí se nám nepodařilo zachránit ani druhého nezvěstného speleologa. Ani on už nežije,” oznámil v pátek Jan Krzysztof. „V současnosti se soustředíme na vytáhnutí těl obou jeskyňářů na povrch, což bude trvat několik dní a možná i týdnů, protože jde o mimořádně nepřístupný terén,” dodal ještě.

Dvojice polských speleologů byla v největší polské jeskyni od čtvrtka minulého týdne. V sobotu jim však náhlý příval dešťové vody ve vzdálenosti půl kilometru od vchodu zablokoval cestu zpět. [celá zpráva]

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Polští horštáí záchranáři v Zakopaném zapojení do záchrany speleologů

Záchranáři se od té doby pokoušeli dostat mimořádně úzkými chodbami, které rozšiřovali i pomocí výbušnin, k uvězněným jeskyňářům, ale neuspěli. [celá zpráva]

Lékař a záchranář TOPR Sylweriusz Kosiński pro stanici TVN24 ve čtvrtek kolem poledne oznámil, že vzhledem k chladu a vysoké vlhkosti v jeskyni je šance nezvěstných na přežití nulová.

Foto: Profimedia.cz

Tábor záchranářů u Velké sněžné jeskyně v polských Tatrách

Velká sněžná jeskyně, která se nachází nedaleko hranice se Slovenskem, měří na délku téměř 24 kilometrů a dosahuje hloubky více než 800 metrů. Široké veřejnosti přístupná není, chodit do ní mohou pouze průzkumníci a lidé se speciálním povolením. Na mnoha místech jsou jen úzké a křivolaké průlezy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám