Hlavní obsah

Začal soud s exprezidentem Rumunska Ilieskem za zločiny roku 1989

Před nejvyšším soudem v Bukurešti začal v pátek soud s bývalým rumunským prezidentem Ionem Ilieskem. Je souzen za zločiny proti lidskosti v souvislosti s úlohou, kterou sehrál během protikomunistického povstání v Rumunsku v roce 1989.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Ion Iliescu

Článek

Proces odstartovalo předběžné projednávání obžaloby vznesené proti Ilieskovi a dvěma dalším osobám. Předání obžaloby soudu oznámil letos v dubnu generální prokurátor Augustin Lazar po téměř třicet let trvajícím vyšetřování vojenskou prokuraturou.

Soudní jednání se týká rebelie, při které byl zadržen a 25. prosince 1989 narychlo popraven diktátor Nicolae Ceaušescu spolu se svou ženou Elenou. Iliesku, jemuž je nyní 89 let, se poté dostal do čela státu. První rumunský prezident po pádu komunismu je nyní obviněn, že stál v pozadí „rozsáhlé diverzní a dezinformační operace“, která vyvolala v zemi psychózu a zmatek a Ilieska vynesla do čela státu.

Chaos a střelba

Během tehdejších událostí docházelo mimo jiné i k chaotické střelbě. O život v té době přišlo kolem 1100 lidí, z čehož na 200 obětí bylo zabito při represích, jež proti povstalcům nařídil ještě Ceaušescu. Ilieskův proces se týká smrti 862 lidí. Zraněných bylo registrováno více než 2150.

Očekává se, že během soudního řízení bude vypovídat přes 5000 účastníků událostí z konce roku 1989. Obžalovací spis podle zpravodajského serveru BalkanInsight tvoří 3300 svazků, z nichž 2030 obsahuje nové důkazy shromážděné po červnu 2016, kdy bylo dlouhé kontroverzní vyšetřování věci znovu otevřeno.

Iliescu založil Frontu národní spásy, která v zemi převzala moc po Ceaušeskově popravě. Prezidentem byl v letech 1989 až 1996 a 2000 až 2004. Obvinění opakovaně odmítl a kroky vedoucí k tomu, aby byl postaven před soud označil za „frašku a urážku památky lidí, kteří bojovali za svobodu a demokracii“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám