Hlavní obsah

Začal soud s „bytným Islámského státu”. Poskytl přístřeší teroristům z Paříže

Paříž

V Paříži ve středu začal velmi sledovaný proces s Jawadem Bendaoudem, jenž podle obžaloby v roce 2015 poskytl ubytování teroristům, kteří v listopadu téhož roku útočili ve francouzské metropoli. Soud potrvá tři týdny a Bendaoudovi, jenž ve Francii proslul jako „bytný Islámského státu”, hrozí až šest let vězení. Proces je první v souvislosti s masakrem, který si vyžádal 130 obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Francii začíná soud s Jawadem Bendaoudem, který u sebe ubytoval teroristy z PařížeVideo: Reuters

 
Článek

Nyní jednatřicetiletý Bendaoud, který má za sebou pestrou trestní minulost, se brání, že o zločineckých úmyslech svých hostů nevěděl. Pařížská prokuratura ale zastává opačný názor. Kromě Bendaouda jsou souzeni další dva muži, kteří podle prokuratury o plánovaných útocích věděli nebo teroristům napomáhali.

Francouzská média proces označují za mimořádný a věnují mu značnou pozornost. Vyčleněny jsou pro něj tři soudní síně. Čeká se účast 80 až 140 advokátů a více než 270 žalobců, převážně obětí atentátů nebo jejich příbuzných.

Mezi žalobci jsou také obyvatelé domu na pařížském předměstí Saint-Denis, který byl při zásahu bezpečnostních složek v Bendaoudově bytě poničen. Někteří obyvatelé domu byli při razii zraněni a dosud nemohou pracovat. Akreditovalo se 160 novinářů, uvedl deník Le Figaro.

Bylo mi řečeno, abych na tři dny ubytoval dvě osoby, normálně jsem prokázal službu. Nevím, odkud jsou...
Jawad Bendaoud, obžalovaný

Bendaoud, jenž má francouzské i marocké občanství, ubytoval údajného strůjce pařížských útoků Abdelhamida Abaaouda s dvěma dalšími muži. Abaaoud se chystal o necelý týden později odpálit s trhavinou při dalším útoku, tentokrát v pařížské obchodní čtvrti La Défense. Nakonec byl zabit spolu s dalšími dvěma osobami při policejním zátahu v Saint-Denis.

Francouzská média v této souvislosti připomínají, že Bendaoudův rozhovor v televizi BMFTV po odhalení skrýše teroristů se stal terčem mnoha parodií. Mladý muž v něm neobratně ujišťoval, že nevěděl, že ubytoval teroristy. „Byl jsem požádán, abych prokázal službu, tak jsem prokázal službu. Bylo mi řečeno, abych na tři dny ubytoval dvě osoby, normálně jsem prokázal službu. Nevím, odkud jsou..,” hájil se v interview, kterého později litoval s tím, že mu zničilo život.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Francii začíná soud s Jawadem Bendaoudem, který u sebe ubytoval teroristy z Paříže

Pořádkové síly si ve středu ráno podle agentury AFP musely vydobýt přístup do vězení ve městě Fresnes jižně od Paříže, kde je Bendaoud držen a které na protest proti pracovním podmínkám blokují dozorci. Asi stovka z nich hrozila, že znemožní Bendaoudův převoz do Paříže. Další souzený ale podle Le Figaro zůstal kvůli blokádě ve vězení ve Fleury-Mérogis u Paříže.

Blokáda věznic ve Francii trvá už desátým dnem a týká se 119 ze 188 zařízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám