Hlavní obsah

Za zkázu boeingu může nedbalost Kyjeva, tvrdí v Německu. Za každou oběť chtějí milión eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozůstalí po německých obětech zřícení malajsijského letadla nad Ukrajinou letos 17. července se chystají zažalovat zemi a jejího prezidenta u Evropského soudu pro lidská práva. Jejich právní zástupce požaduje za tři ze čtyř německých obětí po miliónu eur (asi 28 miliónů korun).

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Trosky havarovaného boeingu

Článek

Podle právního zástupce tří německých rodin Elmara Giemully jsou Ukrajina a její prezident Petro Porošenko vinni zabitím z nedbalosti ve 298 případech, protože tehdy nedošlo k uzavření vzdušného prostoru, i když nebyla zajištěna bezpečnost letu.

„Každý stát je zodpovědný za bezpečnost svého vzdušného prostoru,“ napsal Giemulla v prohlášení agentuře Reuters. „Pokud tak není země schopna činit dočasně, je povinna uzavřít vzdušný prostor úplně. Ukrajina je za tu zkázu zodpovědná,“ uvedl.

Foto: DigitalGlobe/Handout via Reuters, Reuters

Satelitní snímek místa dopadu boeingu

Protože Ukrajina vzdušný prostor neuzavřela, souhlasila s tím, že stovky nevinných lidí budou „vymazány ze světa“, citoval Giemullu německý Bild am Sonntag. Deník také uvedl, že Giemulla požaduje třikrát milión eur za tři ze čtyř německých obětí.

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky malajsijského boeingu zůstávají stále v poli na místě neštěstí

Aerolinky zatím nabídly 5000 eur

Boeing 777 malajsijských aerolinií na letu MH17 se zřítil u ukrajinské vesnice Hrabove. Na palubě zahynulo všech 298 lidí, dvě třetiny z nich byli Nizozemci. Při neštěstí zemřeli také čtyři Němci. Spekuluje se, že letoun byl sestřelen protiletadlovým systémem Buk. Odpovědnost odmítají jak zástupci proruských separatistů, tak ukrajinská vláda.

Malaysia Airlines zatím pozůstalým nabídly po 5000 eur (asi 138 tisíc korun) jako finanční pomoc. Ta by ale neměla být považována za konečné odškodné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám