Hlavní obsah

Za záchranu životů dostal Ukrajinec s celou rodinou polské občanství

Varšava

Ukrajinský řidič Andrij Sirovackyj před čtvrt rokem s nasazením vlastního života zachraňoval lidi z hořících aut při hromadné srážce na dálnici u polského města Štětín, při které zahynulo šest lidí. Zachránil tehdy matku s dítětem. Ve středu za toto hrdinství obdržel spolu s celou svou rodinou - manželkou Tetjanou, dcerou Oleksandrou a synem Dmytrem - polské občanství. Uvedla to televize TVN 24.

Foto: EFE, Profimedia.cz

Hromadná nehoda na polské dálnici A6 letos v červnu

Článek

"O život přišlo šest lidí, ale mohlo jich být ještě víc. Podařilo se tomu zabránit tvojí zásluhou, Andriji, díky tvému výjimečnému, nezištnému a ušlechtilému chování člověka, který dokázal, že lidský život je pro něj tou nejvyšší hodnotou," prohlásil při udělení občanství vojvoda (hejtman) Wladyslaw Dajczak. Ten při ceremonii na úřadu ve městě Gorzów Wielkopolski zastupoval prezidenta Andrzeje Dudu.

Nehoda několika osobních vozů a kamionu na polské dálnici, šest mrtvých

Evropa

Sirovackyj poděkoval, ale myslí si, že udělal jen to, co bylo jeho povinností. Jel po dálnici, když asi 100 metrů před sebou zaznamenal velký výbuch a po něm vysoko šlehající plameny. "Viděl jsem osobní auto s rozbitým zadním oknem, ve kterém byly děti. Jako otec a manžel jsem jim musel pomoci," řekl.

V Polsku se chce usadit

"Je to pro nás velká šance na šťastnou budoucnost," prohlásila dcera Oleksandra, když všichni převzali příslušné dokumenty.

Ukrajinský řidič kamionu je polským hrdinou

Evropa

Sirovackyj, který pochází z centrální Ukrajiny, se před třemi lety nechal v Polsku zaměstnat jako profesionální řidič nákladních aut u jedné z přepravních firem. Říká, že do Polska nepřijel jen za lepším platem, ale s myšlenkou, že se v zemi kvůli dětem usadí.

Reklama

Výběr článků

Načítám