Hlavní obsah

Za vraždu policisty dostal německý neonacista doživotní žalář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nuremberg

Soud v bavorském Norimberku vyměřil neonacistovi Wolfgangu P. doživotní trest vězení za zastřelení policisty, k němuž došlo při přestřelce loni v říjnu, když si policisté přišli pro nelegálně držené zbraně. Wolfgang P. se hlásí k nechvalně známé neonacistické skupině Říšští občané (Reichsbürger), která odmítá uznat existenci Německa.

Foto: Profimedia.cz

Wolfgang P. u soudu v bavorském Nurembergu

Článek

K události došlo loni v polovině října v obci Georgensgmünd, která se nachází jižně od Norimberku.

Ve svém domě tam odsouzený neonacista ukrýval třicítku zbraní, pro něž si policisté přišli, muž však začal na příslušníky speciálního zásahového komanda střílet.

Kromě toho, že jednoho z policistů zabil, také další tři při přestřelce zranil. [celá zpráva] Podle prokurátora útok dlouho plánoval, obhájkyně naopak poukazovala na to, že zásah komanda byl podle ní zbytečný a diletantský.

Vlastní kancléřství

Wolfgang P. se hlásí k neonacistické skupině Říšští občané, která odmítá uznat pád hitlerovského Německa. Podle informací BBC se k této organizaci po celém Německu hlásí přes 12 tisíc lidí, jen v Bavorsku se jedná o asi tři tisíce Němců.

Hnutí, jež vzniklo v 80. letech minulého století, se začalo prezentovat v posledních letech. Má své samozvané krále, knížata i říšské kancléře. Ti vyhlašují vlastní ministáty, vydávají „cestovní pasy“ nebo třeba odmítají platit daně a poplatky s odůvodněním, že Německá říše v hranicích z roku 1937 trvá nadále.

Někteří dokonce hovoří o hranicích z roku 1914. Řídí se vlastními „zákony“, neuznávají soudní systém SRN, žádají zrušení ústavy, ale kupodivu bez váhání od neuznávaného státu přijímají sociální dávky.

Do hledáčku německých úřadů a bezpečnostních složek se Říšští občané dostali proto, že odmítají platit daně a nelegálním způsobem si opatřují zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám