Hlavní obsah

Za vadné potraviny Poláci platí miliardy

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Až 50 miliard zlotých (300 mld. Kč) vynakládají Poláci ročně na nákup nekvalitních, zkažených, prošlých či pančovaných potravin. Tuto informaci obsahuje dosud utajovaná analýza Obchodní inspekce a kontroly potravin, kterou zveřejnil deník Fakt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Falšování ve velkém se podle ní nevyhýbá ani koření, do kterého nepoctiví výrobci přidávají naftu, písek, piliny, popel či sádru.

„Inspektoři podnikli v roce 2018 ve velkoskladech, obchodech, na tržištích, v restauracích i podnicích veřejného stravování na území celé země 2158 kontrol potravin a až v 54 procentech z nich narazili na závažné pochybení,“ píše se v analýze.

Potravinářská policie?

„Běžný konzument nemá při nákupu šanci ani možnost zjistit, zda jsou potraviny takové kvality, jak na obalu uvádí jejich producent,“ upozornila inspekce.

Lidé mnohdy nakoupí nejen zkažené, prošlé a antidatované potraviny, ale často i falešné, tvrdí analýza. Podle ní se místo hovězího masa v balení běžně nachází vepřové, ale zaměňovány bývají i jiné druhy masa, kupříkladu jehněčí, či řada dalších potravinářských výrobků. Více než třetinu hmotnosti mražených ryb tvoří led, za který vsak spotřebitelé platí.

„Jelikož situace je v tomto směru dlouhodobě špatná, navrhujeme urychleně zřídit potravinářskou policii, která by dokázala účinně ochránit spotřebitele,“ upozorňuje dokument.

„Žijeme v době, kdy se falšuje prakticky všechno, a bohužel na řadu přišlo i koření, kterého se v Polsku ročně prodává za asi 850 milionů zlotých (5,1 mld. Kč),“ napsal portál Onet.pl.

„Obohacení“ sádrou i pískem
Inspektoři při kontrolách zjistili, že oregano od firem ZHU Dawex a FH Ekka obsahuje 60 až 80 procent částic rostlin, hlavně černého rybízu.
Kmín a pepř firem Kuchnie Šwiata i Habibi skrývaly zase písek a mleté dřevo z desek. Padělání se nevyhnul ani mimořádně cenný šafrán.
Společnost PPHU Rolpol-Agra ho prodávala s obsahem popelu, ale i textilních vláken a srsti.
Další druhy koření „vylepšily“ piliny, sádra či kukuřičná mouka.

To, že výrobci koření podvádějí, potvrdila i kontrola Úřadu pro ochranu konkurence a spotřebitelů. Téměř 550 kontrol a následné laboratorní testy pepře, šafránu, oregana, papriky, kurkumy nebo kmínu ukázaly, že v obchodní síti se nachází až 45 procent nekvalitního, a dokonce i životu nebezpečného koření.

„Nejhorší ze všech byl podvod s mletým černým pepřem, do kterého krajně nezodpovědný polský producent přidával naftu, ropu a parafín. Když ho kontrola odhalila, měl na skladě 900 tun takového koření, které musel následně zničit. Bylo to už v roce 2014, ale problém s padělaným kořením v Polsku přetrvává dodnes,“ upozornil portál.

Reklama

Výběr článků

Načítám