Hlavní obsah

Za smrt si mohli sami, komentoval 96letý esesák masakr ve francouzském městečku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zastupitelství v severoněmeckém Hildesheimu podalo žalobu na 96letého Karla Müntera, bývalého příslušníka jednotek SS. Obžaloba ho viní z toho, že zlehčoval masakr 86 civilistů v severofrancouzském městečku Ascq, napsala agentura DPA. Žaloba zní na trestné činy nenávistných výroků a hanobení památky zemřelých během druhé světové války.

Foto: Profimedia.cz

Památník v městečku Ascq, který připomíná masakr v dubnu 1944.

Článek

Münter se na masakru podílel a v rozhovoru s časopisem Panorama veřejnoprávní televize ARD nacistické zločiny zlehčoval a zpochybnil také počet židovských obětí během holokaustu.

Ve vysílání loni v listopadu se vyjadřoval k masakru v Ascq, který se odehrál v noci 2. dubna 1944. V té době, jen pár dní před Velikonocemi, příslušníci jednotky SS svévolně zabili 86 civilistů, což měla být pomsta za akci odbojářů, kteří provedli pumový útok na transportní vlak.

Ve vysílání uvedl, že si za smrt mohou samy oběti, protože uprchly, přestože byly zatčeny. „Když muže zatknu, mám za něj zodpovědnost, když ale utíkají, mám právo je zastřelit. Měli smůlu,“ řekl.

Francouzský soud Müntera odsoudil v roce 1949 v nepřítomnosti k trestu smrti. Ten však nebyl vykonán, protože ústava SRN neumožňuje vydávat občany do cizích zemí.

V rozhovoru bývalý příslušník SS současně zpochybnil počet šesti milionů zavražděných Židů během druhé světové války. Nebyly to podle jeho slov žádné miliony mrtvých.

Münter po druhé světové válce dlouhá léta pracoval jako obyčejný úředník na poště, stal se ikonou německých neonacistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám