Hlavní obsah

Za pokus o atentát před katedrálou Notre-Dame dostaly ženy 25 a 30 let

Francouzský soud v pondělí poslal na 25 let a 30 let do vězení dvě ženy, které se v roce 2016 pokusily spáchat atentát před pařížskou katedrálou Notre-Dame. Informovala o tom agentura AFP. Ornella Gilligmannová a Ines Madaniová se přihlásily k teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Foto: Profimedia.cz

Soudní portrét odsouzených žen

Článek

V září 2016 policie našla nedaleko katedrály Notre-Dame zaparkované auto naložené plynovými lahvemi a polité hořlavinou. Pokud by vybuchly, mohly by podle prokuratury zabít desítky lidí.

Francouzské policii se podařilo poměrně rychle vypátrat dvě ženy, které podle nich chtěly auto odpálit – Ines Madaniovou a Ornellu Gilligmannovou. Obě se už dříve dostaly do jejich hledáčku, neboť se snažily dostat do Sýrie, jejíž východní část tehdy ovládali radikálové z Islámského státu. Podle prokuratury se teroristický útok nezdařil jen díky tomu, že ženy udělaly chybu při výběru zápalné směsi.

Naverboval je IS

Ženy se po nepovedeném atentátu pokusily uprchnout. Gilligmannovou policie zadržela za dva dny na jihu Francie. Madaniová se pokusila rychle naplánovat další teroristický útok. Pomáhaly jí při tom další tři ženy. V okamžiku, kdy je policie obklíčila, zaútočily džihádistky nožem a jedna z nich Sarah Hervouetová pobodala policistu v civilu. Sama utrpěla střelné zranění. Hervouetová byla za svůj čin odsouzena na 20 let do vězení.

Madaniovou a Gilligmannovou naverboval do řad organizace Islámský stát džihádista Rachid Kassim, který nechvalně proslul jako jeden z nejdůležitějších náborářů IS ve Francii. Toho soudí ve Francii v nepřítomnosti. Podle některých informací ale tento radikál zahynul už v roce 2017 při útoku bezpilotního letounu nedaleko severoiráckého Mosulu.

Z Notre-Dame se po vlně veder uvolnily kameny

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám