Hlavní obsah

Za nedostatek vlastenectví hrozí slovenským ředitelům škol odvolání

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nedávno schválený zákon na podporu vlastenectví neobsahuje žádné sankce v případě nedodržení zákona, ale ředitelům slovenských škol, kteří ho nebudou respektovat, může hrozit odvolání. Tvrdí to deník Sme s odvoláním se na ministra školství Jána Mikolaje.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota označil odpůrce zákona za satanisty.

Článek

Zákon, který přikazuje každé pondělí před vyučováním hrát slovenskou hymnu a ve třídách vystavit státní symboly, má začít platit od 1. dubna. [celá zpráva]

"Státní školní inspekce bude vykonávat kontroly. Při zjištění nedodržování zákona přijde upozornění. Kdyby ani na upozornění ředitel nedbal, inspekce má kompetence dát návrh na jeho odvolání," řekl Mikolaj v diskusním pořadu Slovenské televize. Ministr obhajoval schválení zákona tím, že slovenské děti neznají státní hymnu.

Část studentů a pedagogů vlastenecký zákon kritizuje. Studenti chystají na středu protest před Prezidentským palácem v Bratislavě, kde chtějí vyzvat Ivana Gašparoviče, aby zákon nepodepsal. [celá zpráva]

Předseda vládní Slovenské národní strany Ján Slota označil kritiky zákona za „satanisty“.

Reklama

Výběr článků

Načítám