Hlavní obsah

Za Nečasovým pádem mohl být boj levice s pravicí, píše ruská agentura

Moskva

Demise českého premiéra Petra Nečase značně posílila nejen pozice opozičních sociálních demokratů a komunistů, ale zejména prezidenta Miloše Zemana, který má právo určit nového premiéra a zavrhnout přitom nežádoucí politiky. Napsal to v pondělí v komentáři k politickému vývoji v České republice pražský zpravodaj agentury ITAR-TASS Alexej Karcev. Policejní razie nebyla podle něj jen služební povinností strážců pořádku, ale možná i „zdařilým tahem v zákulisním politickém boji levice s pravicí”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas.

Článek

Ještě před týdnem nikdo v Česku netušil, že Nečasova éra ve velké politice se počítá už jen na hodiny, píše autor komentáře. Úspěšným zápasem se záplavami premiér, zdálo se, upevnil své postavení a málokterý analytik pochyboval o tom, že nynější vláda spokojeně dožije do květnových voleb.

Už loni v prosinci si v prezidentské kampani Miloš Zeman zvolil jako heslo "Zastavme tuto vládu". Neskrýval zájem stát se "prezidentem nového typu" a rozšířit své ústavou dané pravomoci na maximum. Překážkou na této cestě byla vláda a premiér Nečas, který nebyl ochoten vyřešit v prezidentův prospěch ani tak drobnou otázku, jakou je jmenování velvyslanců. Prvních sto Zemanových dnů u moci charakterizoval zarputilý boj s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem právě kvůli velvyslaneckým kandidátům.

Politický skandál, který propukl ve středu, vyvolal stovky, ne-li tisíce komentářů, ale jeden z hlavních aspektů zůstal nepovšimnut. Byla rozsáhlá policejní operace náhodná? Je možné ji považovat nejen za splnění služební povinnosti strážců pořádku, ale i za úspěšný tah v zákulisním politickém boji mezi levým a pravým táborem české politické elity, ptá se Karcev.

Posílená levice

Ať je to jakkoli, Nečasova demise značně posílila nejen pozice opozičních sociálních demokratů a komunistů, ale zejména samotného Zemana, který má nyní ústavní právo jmenovat nového premiéra a zavrhnout kandidaturu nežádoucích politiků. Zatímco v první stovce dnů v úřadu Zeman jako by stál na okraji českého politického života, nyní se během hodiny stal klíčovým hráčem, který drží v rukou nejen osud vlády, ale i celého parlamentu.

Rozhodne se prezident pro předčasné parlamentní volby nebo dá vládě s novým premiérem a řadou nových ministrů šanci fungovat do května 2014? Odpověď zná nejspíš sám prezident. Je nicméně nasnadě, že pozice pravicových stran je silně oslabena jak takticky, tedy Nečasovým odchodem, tak i strategicky korupčním skandálem, jehož vyšetřování bude ještě dlouho okupovat první strany českých novin.

Zda se levicovému táboru podaří využít momentální výhody, záleží jen na jeho politicích. V každém případě se o horký červen a červenec v Česku zaslouží nejen počasí, ale i politické bitvy, píše zpravodaj ITAR-TASS.

Reklama

Výběr článků

Načítám