Hlavní obsah

Za napadení barmanky ve Francii půjde muslim do vězení

Nice

Muslim, který na začátku června ve francouzském Nice uhodil tuniskou servírku, si odsedí osm měsíců. Nelíbilo se mu, že během postního měsíce ramadánu v kavárně podávala alkohol. Podle verdiktu soudu jí navíc musí zaplatit odškodné tisíc eur (zhruba 27 tisíc korun). Informovala o tom televize BMFMTV.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Útok v kavárně Vitis poblíž nábřeží popsala listu Le Nouvel Observateur sama napadená: „Byla jsem v baru úplně sama, když tam vešli dva kolemjdoucí. Ukázali na láhve s alkoholem, které viděli za pultem, a jeden řekl druhému arabsky – měla by být zostuzena, že servíruje alkohol o ramadánu.“

„Kdybych byl Alláh, oběsil bych tě,“ řekl jeden z dvojice a ženu označil za děvku. Třicetiletá servírka na to odpověděla, že ji dvojice nemá co soudit.

Oba muži pak odešli, ale jeden z nich se záhy vrátil, udeřil ženu do obličeje a srazil ji na zem. Útok zachytila bezpečnostní kamera. Servírka utrpěla pohmožděniny. [celá zpráva]

Sama jsem muslimkou

Servírka se obrátila na policii i na novináře. Řekla jim, že je sama praktikující muslimkou a alkohol podávala i v rodném Tunisku. S podobným chováním se ale podle svých slov nikdy nesetkala.

„To, že rozlévám alkohol, neznamená, že nedodržuji náboženská přikázání. Dělám to proto, že jsem barmanka. V Tunisku jsem dělala stejnou práci a nikdy jsem s tím neměla žádný problém. Nemůžu uvěřit, že můžete být v zemi svobody napadeni takovým způsobem,“ řeka.

Odsouzený 32letý Ali E. pobýval ve Francii nelegálně. Po odpykání osmiměsíčního trestu bude ze země vyhoštěn a tři roky se nebude smět do Francie vrátit.

V Nice nejde o první takový případ, připomněl Le Nouvel Observateur. V roce 2014 byl ve městě napaden pekař, který ve svém podniku prodával vepřové a alkohol, ač byl muslimem. Podle jeho souvěrců nebyl správným muslimem.

Reklama

Výběr článků

Načítám