Hlavní obsah

Za bojů se podle separatistů dojednala linie příměří, Kyjev to popírá

Kyjev/Doněck

Boje na východě Ukrajiny v pátek pokračují především v okolí doněckého letiště a u Vuhlehorsku. Doněčtí separatisté oznámili, že se domluvili na linii příměří, ale ukrajinská národní bezpečnostní rada to nepotvrdila.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Separatisté vystřelují minometný granát na ukrajinské pozice u doněckého letiště

Článek

O útocích na letiště a pokusu obklíčit pozice ukrajinské národní gardy u Vuhlehorsku informoval mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko: „Největší počet ostřelování a útoků byl zaregistrován u Debalceva a Ščastja. Obránci doněckého letiště odrazili útok teroristů a dál drží tento strategický objekt. Příslušníci národní gardy odrazili pokus ruských žoldnéřů u Vuhlehorsko-enakyjevského městského úřadu.”

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Obyvatelé Doněcku vynesly z ostřelovaného domu své věci.

O dohodě o linii příměří informovala agentura RIA Novosti s odvoláním na premiéra Doněcké lidové republiky (BNR) Alexandra Zacharčenka. Podle něj Kyjev souhlasil s tím, že opustí několik měst.

„Podepsali jsme dohodu s Kyjevem o demarkační linii. Podle ní se vojáci mají stáhnout z několika měst včetně doněckého předměstí Peski.“

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ukrajinská vojákyně u obrněného transportéru

Ukrajinská národní bezpečnostní rada odmítla, že by k podepsání dohody došlo. I hlava Luhanské lidové republiky Alexej Karjakin dodal, že žádná další dohoda kromě minské (o vyhlášení příměří ze začátku září) podepsána není, ale průběh linie příměří se prý dojednává.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Doněcký hasič míjí vypálený dům zasažený při ostřelování letiště

Ukrajinského poslance Viktora Tychonova zadržují od čtvrtečního večera separatisté z Luhanské lidové republiky. Uvedla to Ukrajinska pravda s odvoláním na zdroj blízký rodině. Unesli ho z jeho domu.

Únosci zatím nezveřejnili žádné požadavky. Tychonov byl přitom podezříván, že separatisty sponzoroval.

Reklama

Výběr článků

Načítám