Hlavní obsah

Za bestiální vraždou bratislavské učitelky mohla být žárlivost

Právo, Novinky, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Tématem číslo jedna je v těchto dnech na Slovensku bestiální vražda 34leté učitelky angličtiny Violy M. Bratislavou se začala šířit poplašná zpráva, že se jedná o skutek sériového vraha. Server pluska.sk však ve čtvrtek s odvoláním na dobře informované zdroje blízké vyšetřování uvedl, že mladá žena měla dva přítele a mohlo jít o vraždu ze žárlivosti.

Foto: Profimedia.cz

Tělo Violy M. bylo nalezeno v bratislavském přístavu.

Článek

„Jeden z nich nemusel snést, že se Viola věnuje také někomu jinému, a ze žárlivosti ji připravil o život,“ konstatoval web deníku Plus jeden deň.

Brutálně zbitou ženu našli v bratislavském přístavu. Zemřela při převozu do nemocnice.

Podle kamarádky Danky v osudný den 11. listopadu vystavovala Viola v Bratislavě své fotografie. „Nemyslím si, že by v průběhu výstavy nebo po ní šla jen tak na procházku k Dunaji. Někdo si na té vraždě dal záležet, pravděpodobně ze msty,“ říká kamarádka.

Bratislavou otřásla brutální vražda učitelky. Ženy se bojí vycházet

Evropa

Trvalo čtyři dny, než policisté potlučenou ženu identifikovali. Neměla totiž u sebe žádné doklady.

O vraždě policie informovala – prý z taktických důvodů – až s odstupem jednoho týdne po nalezení těla. To ale vyvolalo další otazníky.

„Na stejném místě našli před dvěma měsíci tělo 52leté Anny, která žila se svým druhem v provizorním dřevěném domečku. Byl to právě on, kdo po několika dnech našel její tělo. Ležela v nepřirozené poloze a měla na sobě jen košili, od pasu dolů byla svlečená,“ konstatoval server pluska.sk.

Úkladná vražda

Bývalý policejní vyšetřovatel Matej Snopko potvrdil, že v případě Violy se jedná o mimořádně bestiální čin. Pachatele podle něj mohla vést nenávist, drogy, duševní nemoc nebo sexuálně-sadistický motiv.

„Pachatelem může být její známý, který ji na toto místo vylákal, nebo ji jen na tomto místě pohodil. Možná ji však oslovil někdo neznámý, zaútočil na ni na tomto místě nebo jinde a těla se zbavil u řeky. Na to dá odpověď prohlídka místa a těla,“ uvedl zkušený vyšetřovatel.

Bývalý vyšetřovatel Jozef Šátek serveru čas.sk řekl, že policie by v případě smrti učitelky neměla mluvit o zabití, ale o úkladné vraždě a trest by měl být 25 let až doživotí. V případě zabití by byla sazba jen 12 až 15 let.

„Pachatel na oběti vykonával různé sexuální praktiky s možným silným krvácením, oběti zlomil obratel, což ji omezovalo v pohybu,“ upozornil Šátek.

Podle charakteru zranění se bývalý vyšetřovatel domnívá, že se jedná o pachatele se sexuální úchylkou a velmi silným sexuálním pudem. Rovněž soudní znalkyně Magda Krasulová pro TV Pravda řekla, že v tomto případě se jedná o pachatele s poruchou osobnosti. „Jednalo se o demonstraci síly a získání převahy. V každém případě nešlo o nic normálního,“ dodala.

Získali jsme výhodu, tvrdí policie. Pachatele ale nedopadla

Obyvatele a návštěvníky Bratislavy zarazilo, že policie je nevarovala před nebezpečným vrahem pohybujícím se v ulicích. Sociální psycholog Ivan Lukšík pro Denník N řekl, že policie měla víc mluvit, jaká opatření přijala pro větší bezpečnost v ulicích slovenského hlavního města.

„Pocit bezpečí je základní psychologická potřeba. Pokud se stane vražda, překročí se pomyslná hranice a tento pocit je ve společnosti ohrožen. Pokud není známé, jak ke smrti došlo, jak to spáchali, a policie mlčí, zvyšuje se pocit nejistoty a ohrožení bezpečí,“ upozornil Lukšík.

Policie tvrdí, že pozdějším informováním o vraždě získala výhodu před pachatelem.

„Pro vyšetřování je často vhodná taktika utajení, když se pachatel nedozví z médií postup policie při vyšetřování. Díky tomu může vyšetřovatel dostihnout náskok pachatele a získat významné informace,“ uvedla slovenská policie.

Pachatel však zatím zadržen nebyl. „Po pachateli tohoto skutku nadále intenzívně pátráme,“ potvrdila mluvčí bratislavské krajské policie Veronika Slamková.

Policie popřela, že by se jí oběť nedařilo identifikovat

Slovenská policie ve čtvrtek na mimořádné tiskové konferenci vyvrátila informace médií, že oběť nebyla čtyři dny identifikovaná. „Oběť byla ztotožněna 12. listopadu,“ řekl zástupce odboru kriminální policie krajského ředitelství Bratislava Milan Maškara. „Vyšetřování stále probíhá. Policie získala množství informací, které už byly prověřeny, a další se prověřují. Bylo vykonáno několik desítek procesních úkonů jako výslechy, prohlídky a zajišťovací úkony. Byly rovněž zajištěny různé stopy. Na případě pracují ti nejzkušenější kriminalisté,“ dodal Maškara.

Ředitel krajského ředitelství policejního sboru Adrian Pavlík potvrdil, že případu je věnovaná nejvyšší priorita, a odmítl informace, že se jedná o dílo sériového vraha. „Zaručuji vám, že nenastala žádná paralela s tímto výrazem,“ uvedl Pavlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám