Hlavní obsah

Z podílu na vraždě ruské novinářky Politkovské obvinili tři lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruští prokurátoři uzavřeli ve středu předběžné vyšetřování vraždy novinářky Anny Politkovské. Z podílu na jejím zabití obvinili tři muže - bývalého policistu Sergeje Chadžikurbanova a bratry Machumodovy Ibragima a Džabraila. Po přímém vykonavateli vraždy, třicetiletém Rustamu Machmudovi, se nadále pátrá.

Článek

Naopak všech obvinění byl zproštěn další z podezřelých, bývalý šéf jednoho z okresů jihoruského Čečenska Šamil Burajev.

Ve vazbě kromě zmíněné trojice zůstává ještě podplukovník ruské tajné služby Pavel Rjaguzov. Ten je podle prokuratury nyní stíhán za jiné trestné činy, za zneužití pravomocí a vydírání. Prokuratura původně stíhala za účast na vraždě devět lidí, včetně Rjaguzova a Burajeva.

Bratři Machmudovové pocházejí z Čečenska.

Anna Politkovská, která kriticky psala o situaci v Čečensku, byla v říjnu 2006 zastřelena ve výtahu moskevského domu, kde bydlela. Vraha, který se maskoval čepicí, zaznamenaly bezpečnostní kamery na ulici. Policie dokázala na ruské poměry poměrně rychle najít část skupiny, která vraždu zřejmě přímo organizovala, stále však není jasné, kdo si zločin objednal.

Obránci lidských práv v Rusku i ve světě podezírají, že za vraždou nepohodlné novinářky stály ruské tajné služby. Mezi možnými objednavateli je podle ruských médií i proruský čečenský prezident Ramzan Kadyrov i lidé, kteří jej chtěli poškodit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám