Hlavní obsah

Wolfowitze vyzývá k rezignaci i Evropský parlament

ŠTRASBURK

Evropský parlament vyzval ve středu k rezignaci prezidenta Světové banky Paula Wolfowitze. Členové parlamentu se tak přidali ke kritikům, kteří požadují Wolfowitzův odchod kvůli údajnému nadržování jeho přítelkyni Shaze Rizaové. Wolfowitz nařčení popírá a také některé dokumenty ukazují, že by mohl být obviněn neprávem.

Článek

Wolfowitze do čela Světové banky nominoval americký prezident George Bush a Wolfowitz funkci vykonává od poloviny roku 2005. [celá zpráva] Šéf banky čelí obvinění, že po nástupu do čela banky Rizaové schválil povýšení a růst platu, a potom se jí postaral o místo na ministerstvu zahraničí. [celá zpráva]

Středeční hlasování Evropského parlamentu předznamenává společný summit EU a USA, který se má konat příští týden. Německo, které Evropské unii v současné době předsedá, tak dostalo jasný signál, aby za týden spolu se Spojenými státy Wolfowitze vyzvalo k odstoupení, pokud nemá být podkopána důvěra v politiku banky bojovat s korupcí a chudobou ve světě. [celá zpráva]

Wolfowitz odstoupit nemíní, nařčení popírá a dokonce si na svou obranu zvolil známého právníka Roberta Bennetta, jenž mimo jiné zastupoval amerického exprezidenta Billa Clintona. [celá zpráva] Deník Wall Street Journal již dříve upozornil, že některé informace v kauze nebyly pravdivé. Wolfowitz prý o svém vztahu s Rizaovou při svém nástupu do funkce šéfa Světové banky vedení banky informoval.

Paul Wolfowitz

Narodil se v prosinci 1943 v New Yorku.

Na začátku března 2001 začal pracovat jako náměstek amerického ministra obrany. Celkově se tento post stal jeho třetím pracovním místem na Pentagonu. Několik let je také profesorem na School of Advanced International Studies (SAIS) při univerzitě Johna Hopkinse.

Od roku 1989 do roku 1993 Wolfowitz šéfoval 700člennému týmu jako náměstek tehdejšího ministra obrany Dicka Cheneyho, současného viceprezidenta. Zabýval se strategií, plány a politikou Pentagonu po skončení Studené války za administrativy prezidenta George Bushe staršího.

Podílel se na přípravě válečných plánů pro operaci Pouštní bouře, zabránil Iráku vytvořit druhou frontu s Izraelem a od spojenců získal 50 miliónů dolarů (skoro jeden a půl miliardy Kč) na financování války.

Prezidentu Georgi Bushovi se v roce 2005 podařilo dosadit Wolfowitze do čela Světové banky. Post musel opustit v červnu 2007 kvůli protežování přítelkyně. 

Ustavený etický výbor banky pak dospěl k závěru, že vztah s Rizaovou zakládá konflikt zájmů a že Rizaová bude muset z banky odejít. Výbor ovšem také doporučil, aby Wolfowitz sám dohlédl na to, aby Rizaová dostala jiné místo; Wolfowitz se pak v souladu s tím postaral o to, aby získala místo na ministerstvu zahraničí USA, kde on sám byl předtím náměstkem.

Reklama

Související články

Potřebujete reformu důchodů, řekl Wolfowitz

Paul Wolfowitz, šéf Světové banky (SB) a jeden z nejvlivnějších mužů globálního světa financí, zavítal do Česka na návštěvu, aby zemi uvedl mezi vyspělé státy...

Výběr článků

Načítám