Hlavní obsah

WikiLeaks zveřejnila e-maily turecké vládní AKP, Erdogan ji nechal zablokovat

Ankara

Turecké úřady zablokovaly přístup na stránky organizace WikiLeaks na tamním internetu. Důvodem je zveřejnění téměř 300 tisíc e-mailových zpráv vládnoucí strany AKP tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

WikiLeaks zveřejněním elektronické komunikace uvnitř strany Spravedlnosti a rozvoje (AKP) odpověděla na masivní čistky a zatýkání, které po celém Turecku probíhají po pátečním neúspěšném pokusu o vojenský převrat.

„WikiLeaks urychlila publikaci dokumentů v reakci na čistky, jež přišly po puči. Ten materiál i zdroj jsme si ověřili. Není nijak spojen s lidmi, kteří stáli za pokusem o převrat, ani s žádnou opoziční stranou,“ stojí v prohlášení organizace, kterou založil australský aktivista Julian Assange, toho času nuceně pobývající na ekvádorské ambasádě v Londýně.

Jeden z e-mailů podle listu The Independent údajně obsahuje telefonní čísla všech poslanců AKP.

Několik hodin po zveřejnění dokumentů organizace WikiLeaks na Twitteru oznámila, že Ankara nařídila zablokovat přístup na její stránky, a požádala veřejnost, aby uniklé e-maily šířila mezi sebou.

Erdoganova vláda nařídila zablokování WikiLeaks poté, co zveřejnila 300 tisíc e-mailů AKP

„Žádáme Turky, aby se připravili na obejití cenzury systémy jako TorBrowser a uTorrent a aby se každý připravil na pomoc s překonáním cenzury tak, že bude šířit námi zveřejněné internetové odkazy,“ vyzvala WikiLeaks.

Související témata:

Foto: ČTK/AP

Julian Assange

Foto: Anadolu Agency, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Podporu WikiLeaks už vyjádřili také aktivisté z organizace Anonymous. „Opozice by měla mít možnost svobodného projevu. A svobodný přístup k informacím by měl být zaručen. Žádáme turecký lid, aby se o zveřejněné dokumenty zajímal. Uděláme, co bude v našich silách, abychom přeložili zveřejněné dokumenty a poskytli je mezinárodnímu společenství,“ slíbila WikiLeaks.

Reklama

Výběr článků

Načítám