Hlavní obsah

WHO nepřipouští únik viru z laboratoře

Právo, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přenos koronaviru SARS CoV-2 z netopýrů na člověka prostřednictvím jiného živočicha se zdá být „pravděpodobný, až velmi pravděpodobný“. Po­dle americké agentury AP to tvrdí téměř hotová studie o původu viru, na níž se podíleli experti Světové zdravotnické organizace a Číny.

Foto: Reuters

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

Její oficiální verze má být podle šéfa WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse zveřejněna v úterý. Únik viru z laboratoře je podle vědců naopak „krajně nepravděpodobný“.

Vědci se drží svých závěrů

Mezinárodní tým zkoumal čtyři hypotézy o původu koronaviru. Zpráva zdůrazňuje, že „z pohledu evoluce je virus objevený u netopýrů vzdálený od viru SARS-CoV-2 zhruba několik desetiletí, což poukazuje na existenci dosud neodhaleného chybějícího článku“. Velmi podobné viry byly podle studie objeveny také u luskounů. Experti upozorňují, že covid-19 mohou přenášet i norci a kočky.

Přímý přenos z netopýra na člověka vyhodnotili odborníci jen jako pravděpodobný.

Možný, ale nikoliv pravděpodobný je pak podle expertů scénář, že se virus do Číny dostal s dodávkou mražených potravin.

Ve Wu-chanu se šířil koronavirus už koncem roku 2019, už tehdy mutoval

Svět

Podle toho také znějí doporučení vědců pro další postup. Zatímco u prvních tří hypotéz doporučují další zkoumání, u hypotézy o úniku z laboratoře se o něm ani nezmiňují.

Studie tvrdí, že „vzhledem k literatuře o roli hospodářských zvířat jako zprostředkovatelů vznikajících nemocí jsou zapotřebí další výzkumy se širším geografickým rozsahem“. Není jasné, zda „širší rozsah“ znamená další části Číny mimo Wu-chan, nebo i další země.

Text, který vypadá jako téměř konečná verze zprávy, obdržela AP od nejmenovaného diplomata. Nebylo jasné, zda se její znění může před publikací ještě změnit, napsala agentura.

WHO otočila. Únik viru z wuchanské laboratoře nevylučuje

Koronavirus

USA původně měly výhrady

Obsah studie se shoduje s tím, co vědci řekli minulý měsíc při ukončení své mise

ve Wu-chanu, upozornil web Bloomberg News. Tehdy vyvolaly jejich výroky kritiku, zvláště z USA.

Vyšetřování WHO ve Wu-chanu nic moc nezjistilo, z tamní laboratoře virus není

Svět

Výhrady proti zprávě zopakoval o víkendu na CNN ministr zahraničí USA Antony Blinken. USA mají „obavy ohledně metodologie a postupu“ zprávy, kterou „zjevně pomohla sepsat“ čínská vláda, tvrdil. Znění zprávy ale ukazuje, že experti nechtějí od svých závěrů ustoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám