Hlavní obsah

Weinsteinovi královna odebrala čestný řád

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký filmový producent Harvey Weinstein, kterého v roce 2004 ocenila britská královna Alžběta II. čestným Řádem britského impéria, o uznávanou poctu přišel. Weinstein si momentálně odpykává 23letý trest odnětí svobody za znásilnění a sexuální nátlak.

Foto: Profimedia.cz

Harvey Weinstein

Článek

Osmašedesátiletý Weinstein neprožívá nejlepší období života. Bývalý filmový producent, který založil filmovou společnost Miramax a podílel se třeba na kultovních filmech (Pulp Fiction či Zamilovaný Shakespeare), byl nejprve obviněn několika ženami z obtěžování a sexuálních deliktů a posléze letos na jaře odsouzen. Aby toho nebylo málo, ve vězení se poté nakazil koronavirem.

Nyní přijde ještě o čestný Řád britského impéria (CBE), který mu před 16 lety udělila britská královna za mimořádný přínos kinematografii.

„Královna nařídila, aby Weinsteinovo jmenování bylo anulováno a jeho jméno bude odstraněno ze seznamu držitelů,” uvedl list Daily Mail s odvoláním na The Gazette.

Začátek #MeToo

Skandál kolem filmaře vedl před více než dvěma lety ke zrodu kampaně #MeToo. V ní se ženy na celém světě začaly veřejně svěřovat se svými negativními zkušenostmi se sexuálním obtěžováním a násilím.

Hoř, Epsteine, hoř! Majitel restaurace spálil stůl, kde sedávali Epstein s Weinsteinem

Koktejl

Ze sexuálního nátlaku či znásilnění Weinsteina obvinilo více než 90 žen, většina z těchto případů je ale promlčená nebo nepodložená. Bývalý producent veškerá obvinění odmítal s tím, že šlo vždy o dobrovolný styk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám