Hlavní obsah

Walesa hrozí, že se kvůli Grassovi vzdá občanství Gdaňsku

VARŠAVA

Bývalý polský prezident a někdejší šéf Solidarity Lech Walesa pohrozil, že se vzdá čestného občanství města Gdaňsk, pokud tamní rodák, německý spisovatel Günter Grass, nevyjasní okolnosti svého působení v nacistických jednotkách SS.

Článek

"Pokud to nebude vyjasněno, pak se vzdám občanství Gdaňsku," řekl v pátek Walesa polské televizi TVN 24. Nositel Nobelovy ceny za mír byl jedním z prvních, kteří Grasse vyzvali, aby se kvůli členství v jednotkách SS vzdal čestného občanství severopolského města.

Osmasedmdesátiletý Grass teprve minulý týden po 61 letech zveřejnil, že byl na sklonku války jako sedmnáctiletý mladík nakrátko členem jednotek SS. Za to se dostal do palby spisovatelů, literárních kritiků, historiků i politiků. Grass v rozhovoru pro televizi ARD uvedl, že si není vědom viny, protože nespáchal žádný zločin. Přesto se prý celý život za svůj mladický krok styděl.

Upřímnost, nebo propagace?

V souvislosti s jeho přiznáním se ale objevilo rovněž podezření, že má posloužit k propagaci Grassovy nové knihy. "Pokud je to marketing a Gdaňsk neřekne, že není možné si zahrávat s takovými věcmi, pak nebudu mít na výběr," zdůvodnil své rozhodnutí Walesa, který považuje Grassovo přiznání za egoistické a nerespektující polské postoje.

Známému spisovateli vyčítá mimo jiné to, že se přímo neobrátil na obyvatele Gdaňsku, aby vše vysvětlil a požádal je o odpuštění. "Velmi se mi líbilo, že se přiznal bez nucení, a proto by si zasloužil pomoc. Ale on o pomoc nepožádal. Zapomněl na takové lidi, jako jsme my, zapomněl na Gdaňsk," dodal Walesa. K tomu, aby se Grass vzdal čestného občanství severopolského města, spisovatele vyzvala polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS).

Geremek stojí za Grassem

Naopak na jeho obhajobu se postavili například šéfredaktor listu Gazeta Wyborcza a jedna z předních postav protikomunistické opozice 80. let Adam Michnik či někdejší šéf polské diplomacie Bronislaw Geremek. "Grass se přiznal k omylu a ujistil, že cítil velké výčitky svědomí za to, co udělal, když vstoupil do jednotek SS. Tento jeho krok si zasluhuje velký respekt a obdiv," míní Michnik.

Reklama

Související témata:

Související články

Spisovatel Günter Grass byl členem SS

Jeden z nejslavnějších evropských spisovatelů, kterým je držitel Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass, odhalil temnou stránku své minulosti. Literární...

Grass kvůli SS o Nobelovu cenu nepřijde

Významný německý spisovatel Günter Grass, který se přiznal ke svému členství v elitních nacistických jednotkách SS koncem druhé světové války, o Nobelovu cenu...

Výběr článků

Načítám