Hlavní obsah

Vzpoura nezletilých vězňů v Rusku si vyžádala tři mrtvé

Novinky, DPA, ČTK, RIA Novosti
JEKATĚRINBURG

Tři lidé zahynuli a dalších patnáct osob bylo zraněno při vzpouře nezletilých vězňů v táboře pro mladistvé v Kirovgradu ve Sverdlovské oblasti, která propukla v noci na středu. Do středečního rána se ji podařilo zvládnout, i když jeden zasahující dozorce zemřel a šest jeho kolegů bylo při akci zraněno.

Článek

Nepokoje propukly v úterý večer ve  22:15 místního času ve druhé kolonii pro nezletilé. Ti se pokusili překonat zeď. Napomohl jim k tomu požár, který založili ve staré už nepoužívané administrativní budově. Vzbouřeným vězňům se ale nepodařilo získat zbraně, i když první zprávy uváděly, že pronikli do skladu se zbraněmi.

Strážci vypálili několik ran, aby zabránili útěku sedmi vězňů, sdělil mluvčí  věznice. Při pokusu uprchnout byl jeden z vězňů postřelen a podlehl následkům vážného zranění, které utrpěl. Jak zemřel druhý, úřady neuvedly.

Ráno se už podařilo dostat pod kontrolu i požár a situace ve věznici se po zásahu bezpečnostních složek vrátila k normálu, jak uvádí prokuratura Sverdlovské oblasti na Urale.

Příčina vzpoury není známa. Ve věznici bylo zadržováno 463 vězňů, z toho 365 jsou mladiství. Ruské organizace zabývající se lidskými právy žádají nezávislé vyšetřování případu, protože situace v ruských věznicích je katastrofální a strážci se často potýkají s násilím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám