Hlavní obsah

Vzbouřenci mají v Donbasu ve zbrani 43 tisíc mužů, tvrdí Kyjev

– Kyjev

Východoukrajinští povstalci mají v Donbasu ve zbrani 43 tisíc mužů, z toho 9000 tvoří příslušníci ruské armády. V kyjevské televizi to v pondělí řekl zástupce velitele ukrajinské protipovstalecké operace Valentyn Fedyčev. Ve výzbroji ruských vojáků je podle něj 190 tanků.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Proruští separatisté na tanku nedaleko Olenivky v doněckém regionu

Článek

Moskva přítomnost svých vojáků na východě Ukrajiny vytrvale popírá. Připouští sice, že Rusové v Donbasu bojují, jde ale údajně o dobrovolníky nebo vojáky na dovolené. Zbraně, které mají povstalci k dispozici, ukořistili podle Moskvy v zabavených skladech ukrajinské armády v Doněcké a Luhanské oblasti.

Fedyčev tvrzení Moskvy označil za lež. "V oblastech, které nyní okupují vzbouřenci, neměla ukrajinská armáda žádné sklady munice ani bojové techniky. Tvrzení Moskvy o tom, že nejde o výzbroj dovedenou z Ruska, je lživé," prohlásil ukrajinský velitel.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg tvrdí, že Rusko soustřeďuje své síly na hranicích s Ukrajinou a posílá další zbraně proruským separatistům v Donbasu. Tím povstalcům umožňuje zahájit nečekaný útok, pokud se pro to rozhodnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám