Hlavní obsah

Vývoz demokracie do Iráku a Libye byla chyba, zkritizoval papež Západ

Intervenci Západu v zemích, jako jsou Irák nebo Libye, kritizoval papež František v rozhovoru pro francouzský katolický list La Croix. Podle něj Západ takto nemá narušovat integritu islámských kultur. Měl by ale pomáhat muslimským uprchlíkům a integrovat je. Podle papeže to jde – důkazem je zvolení nového starosty Londýna, který je muslim.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Papež František

Článek

„Tváří v tvář islámskému terorismu bychom se měli ptát, jak byl do zemí, jako jsou Irák nebo Libye, se silnými vládami a kmenovými strukturami, exportován demokratický model, který byl příliš západní,“ prohlásil podle agentury Reuters papež a dodal, že takto „nelze postupovat, aniž by byl brán zřetel na tyto kultury“.

Výsledkem takových intervencí jsou rozvrácené země, extremismus a uprchlická vlna, přičemž dosavadní diktaturu nevystřídal lepší režim.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Libyjská armáda bojuje s islamistickými radikály u MisurátyVideo: Reuters

„Jeden Libyjec nedávno řekl: Měli jsme jednoho Kaddáfího, teď jich máme padesát,“ poznamenal František.

Z ghetta vyšli i bruselští teroristé

Lidem, kteří před nově nastalou brutalitou a válkami utíkají, pak Evropa podle papeže nepomáhá. František prohlásil, že „ghettoizace“ migrantů je nejen špatná, ale v souvislosti s hrozbou islámského terorismu i pomýlená.

Papež poukázal na to, že teroristé, kteří v březnu v Bruselu zabili 32 lidí, byli také Belgičané a děti migrantů. „Vyšli ale z ghetta,“ upozornil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Libyjská pobřežní stráž zachránila na moři přes 100 běžencůVideo: AP

Integrovat muslimy přitom podle František lze. Příkladem je podle něj nový, první muslimský starosta Londýna Sadiq Khan: „V Londýně byl nový starosta uveden do úřadu v katedrále a zřejmě ho přijme královna. To ukazuje, jak je pro Evropu důležité, aby znovu nabyla schopnosti integrovat“. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

Papež opakovaně kritizuje neadekvátní pomoc Evropy uprchlíkům z Blízkého východu a Afriky. V dubnu navštívil uprchlický tábor na Lesbu a tři muslimské rodiny odtamtud odvezl s sebou do Vatikánu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám