Hlavní obsah

Vysoké Tatry za jediný den navštívilo přes 30 tisíc turistů

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké Tatry překonaly minulý týden čtyřicetiletý rekord návštěvnosti, když za jediný den tam při sčítání turistů napočítali 30 232 lidí. Starý rekord z roku 1980 byl překonaný téměř o 4000 lidí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Vysoké Tatry z Lomnického štítu

Článek

Martina Petránová ze státních lesů Tatranského národního parku (TANAP) informovala, že turisty nejvíc lákalo Popradské pleso a Rysy. „Loni vykazoval největší návštěvnost Hrebienok, nyní je to Popradské pleso. Šestého srpna 2020, kdy se sčítání uskutečnilo, navštívilo toto místo 6708 pěších turistů, 70 cyklistů a 58 psů,“ uvedla Petránová.

Čecha v Tatrách zachraňoval vrtulník

Evropa

Loni v této lokalitě zaznamenali za jeden den 2534 turistů a rekord držel Hrebienok s 3969 návštěvníky. „Většina lidí se letos rozhodla strávit letní prázdniny na Slovensku, takže bylo zřejmé, že tento trend se odrazí na statistikách návštěvnosti Tater,“ dodal ředitel státních lesů TANAP Ján Marhefka.

Z vrcholů si udržely prvenství Rysy, na které za jeden den vystoupilo z obou stran Tater 1099 turistů. Loni to bylo o 666 lidí méně. Kriváň zdolalo ve stejný den 643 lidí, loni to bylo 156 lidí.

Tatry jsou přelidněné. Výstup na Rysy brzdila enormně dlouhá fronta

Cestování

V oravské části Západních Tater návštěvníci upřednostnili Roháčskou dolinu před Tichou dolinou. Nejpočetnější skupinu návštěvníků slovenských hor tvoří domácí Slováci, pak Češi a Poláci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám