Hlavní obsah

Pětici medvědů ve Vysokých Tatrách odstřel už nehrozí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Město Vysoké Tatry požádalo ministerstvo životního prostředí o povolení odstřelu pěti medvědů, které se pravidelně objevují v okolí a ohrožují lidí. Resort však žádosti nevyhověl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí města Daniela Birková odůvodnila potřebu redukce počtu medvědů stoupajícím počtem setkání této šelmy s člověkem. Ze statistik vyplývá, že v roce 2009 bylo zaregistrováno 48 případů, vloni bylo 959 takovýchto případů.

„Na podzim, když medvědi sejdou blíž k lidským obydlím a začnou ohrožovat život a bezpečnost lidí, bude pozdě dělat jakákoli opatření. Pokud dojde k nějakému neštětí, kdo ponese odpovědnost?“ klade si otázku mluvčí města Vysoké Tatry.

Vysoké Tatry za jediný den navštívilo přes 30 tisíc turistů

Evropa

Ministerstvo argumentuje tím, že ve městě je stále značný počet nezabezpečených kontejnerů s odpadem, které lákají medvědy pro snadné získání potravy, i když na zabezpečení těchto kontejnerů bylo vynaloženo značné množství finančních prostředků. Ministr životního prostředí Ján Budaj se nechal slyšet, že medvědi se v Tatrách lovit nebudou. „Chceme je nadále chránit a považujeme je za národní bohatství,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám