Hlavní obsah

Výsledky voleb naznačují rozdělení Bosny a Hercegoviny

SARAJEVO

Předběžné výsledky nedělních voleb do předsednictva Bosny a Hercegoviny (BaH) podle upřesněných odhadů odrážejí hluboké rozštěpení tohoto balkánského státu. Vedle stoupenců sjednocení země se členem kolektivní hlavy státu pravděpodobně stane i obhájce etnického rozdělení.

Článek

Po sečtení více než poloviny odevzdaných hlasů by měl tříčlenné předsednictvo, v němž zasedají zástupci tří hlavních bosenských etnik, tvořit Srb Nebojša Radmanović spolu s muslimem (Bosňákem) Harisem Silajdžičem a Chorvatem Željkem Komšičem, který těsně předstihl dosavadního favorita souboje o chorvatské křeslo Iva Mira Joviče z Chorvatského demokratického společenství.

Zatímco zástupci chorvatského a muslimského (bosňáckého) etnika podporují sjednocení země rozdělené na dvě části (Federaci Bosny a Hercegoviny a Republiku srbskou), Radmanović je pro pokračování národnostního rozdělení. Radmanovičova strana nedávno navrhovala uspořádat referendum o odtržení Republiky srbské. Souboj o chorvatské křeslo je velmi těsný.

Podle dílčích výsledků Jović původně vedl se ziskem 11,84 procenta hlasů, zatímco sociální demokrat Komšić zaostával s 11,41 procenta. Došlo však na Komšičova slova, že nic nebude rozhodnuto, dokud se nesečtou všechny hlasy, včetně uren v Tuzle. Toto velké město je totiž tradiční baštou sociálních demokratů.

Vedle přímých voleb do předsednictva BaH se v neděli konaly také volby do dolní komory celostátního parlamentu a do zákonodárných sborů obou entit. Zvoleni budou také prezident a viceprezident Republiky srbské. 

Volby podle pozorovatelů proběhly v pořádku

Nynějším volbám je přikládán mimořádný význam, protože zvolení představitelé budou od jara příštího roku vládnout sami zemi, která byla od skončení válečného konfliktu z let 1992 až 1995 pod mezinárodní správou. Budou proto mít velký vliv na budoucí směřování tohoto chudého a válkou poničeného státu. O ukončení mezinárodní správy se má definitivně rozhodovat v únoru, přičemž nepochybně bude záležet na tom, jak si noví vůdci Bosny mezitím poradí s prosazováním reforem vyžadovaných Evropskou unií.

Představitel mezinárodního společenství, německý diplomat Christian Schwarz-Schilling pochválil průběh voleb jako velmi dobrý a pokojný. Ani konstelace vzešlá z voleb podle něj není taková, že by lidé v novém vedení absolutně nemohli spolu pracovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám