Hlavní obsah

Vyšetřování Juliana Assange kvůli znásilnění Švédsko zastavilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Švédská prokuratura zastavila předběžné vyšetřování whistleblowera a zakladatele organizace WikiLeaks Juliana Assange, jenž čelil obvinění ze znásilnění. Prokurátorka Eva-Marie Perssonová na tiskové konferenci řekla, že pro další stíhání Assange neexistuje dostatek důkazů. Assange je nyní v britské vazbě.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange na archivním snímku.

Článek

Švédsko vyšetřování Assange přerušilo v květnu 2017, protože nebylo možné dosáhnout jeho vydání. Poté, co byl z ambasády vypovězen a zatčen britskou policií, se švédská prokuratura rozhodla vyšetřování obnovit, jak to požadovala i právní zástupkyně jedné z obětí Elisabeth Massi Fritzová. [celá zpráva]

Assange obvinily dvě ženy, že je sexuálně obtěžoval a znásilnil na konferenci WikiLeaks, která se konala v roce 2010 ve Stockholmu. Dopustit se tam měl i dalšího sexuálního násilí, ale tyto činy byly v roce 2015 promlčeny.

Švédsko znovu otevře vyšetřování zakladatele WikiLeaks kvůli podezření ze znásilnění

Evropa

Ze sexuálních útoků Assange nařkly dvě Švédky, s nimiž se zakladatel WikiLeaks setkal, když měl ve Stockholmu v srpnu 2010 přednášku. Švédská prokuratura následně vznesla vůči Australanovi předběžné obvinění ze sexuálního obtěžování vůči jedné z žen a ze znásilnění vůči druhé. Případ údajného sexuálního obtěžování byl už promlčen.

USA rozšířily obvinění vůči zakladateli WikiLeaks Assangeovi

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám