Hlavní obsah

Výrobu strategických raket v Rusku provázejí zpronevěry

– Moskva

Ruská tajná služba zatkla ve středu náměstka ředitele a dva další řídící pracovníky volgogradského podniku Barrikady, který se podílí na výrobě strategických raket Topol-M. Všichni tři jsou podezřelí ze zpronevěry více než 17 miliónů rublů (skoro deseti miliónů korun) při plnění státní zakázky na dodávku Topol-M. Obviněným hrozí až deset let vězení, oznámil list Vedomosti.

Článek

Podle deníku, který se odvolává na vyšetřování FSB, podnik loni a letos proplácel faktury fiktivním dodavatelům za neexistující součástky pro podvozky, na nichž se převáží mobilní verze raket, které se vyrábějí ve Volgogradu. Vyplacené peníze byly prý rozkradeny.

Podle nejmenovaného zdroje z ministerstva obrany nejde ani o první, ani o ojedinělý podvod při výrobě strategických raket Topol-M a Bulava. Podobné případy prý byly odhaleny při nedávné kontrole, která následovala po sérii neúspěšných zkoušek námořní rakety Bulava, kde se vina za neúspěšné testy připisuje právě subdodavatelům, kterí nedodržují technologii.

Podfuky s fiktivními dodavateli měly původně zajistit dostatečně vysoké výplaty ve zbrojovkách, ale následně mohlo dojít ke zpronevěrám. Barrikady se podle listu Kommersant už více než deset let nalézají na pokraji bankrotu.

Třístupňová raketa Topol na tuhé palivo byla v Moskevském institutu tepelných technologií vyvinuta ještě v sovětské éře, první raketový pluk jí byl vyzbrojen už v 80. letech. Před třemi lety Rusko zařadilo do své výzbroje i modernizovanou, mobilní verzi této střely, která má v roce 2016 tvořit základ pozemních strategických sil.

Raketa může dopravit hlavici o ekvivalentu 550 kilotun TNT na vzdálenost přibližně 10 000 kilometrů. Může nést i šest slabších samostatně naváděných hlavic. Raketa je nebezpečná, protože je mobilní, takže se obtížně odhaluje. K jejímu odpálení přitom stačí velmi krátká doba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám